Massiv kritik mot vaccinationsbevis: ”Helt galet”

Över 600 JO-anmälningar

Uppdaterad 2021-11-21 | Publicerad 2021-11-20

I onsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinationsbevis kan införas vid tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

Över 600 JO-anmälningar har hittills inkommit mot förslaget.

– Det är emot grundläggande mänskliga rättigheter att kräva vaccinationspass på oprövade vaccin, anser Martina Lundin.

Många av anmälningarna till Justitieombudsmannen innehåller identiska formuleringar, som hämtade ur en kritisk debattartikel i tidningen Dagens Juridik.

Men inte Martina Lundins anmälan. Den är mycket personlig, och fokuserar på sonens situation:

– Min son är allergiker och kan inte vaccinera sig. Han spelar ishockey på elitnivå och kan nu inte medverka i evenemang eller gruppaktiviteter på olika arenor, skriver hon.

När Aftonbladet ringer upp Martina Lundin utvecklar hon sin JO-anmälan:

– Min son har redan stoppats från att delta i hockeyevenemang han behöver medverka i, bara för att han inte har vaccinerat sig. Det är ett brott mot hans frihet, jag tycker det är helt galet.

– Det är ett brott mot folkrätten att han inte kan utföra sin sport. Han kan inte gå på hockeymatcher och hänga med sina vänner, eftersom han inte kan ta vaccin. Det här är ett sätt att tvinga människor, som vill ha och behöver ha ett socialt liv, att vaccinera sig.

”Ska vi som inte kan vaccinera oss uteslutas från att ha ett liv?” undrar Martina. Hon lider av en autoimmun sjukdom som gör att hon inte kan vaccinera sig mot corona. Även hennes son är drabbad, och kan inte ta sprutan.

”Måste ta oron på allvar”

Är det bara för din sons skull som du gjort anmälan?

– Vi har båda autoimmuna sjukdomar. Ska människor som vi, som inte kan vaccinera oss, uteslutas från att ha ett liv? Det finns heller inga bevis för att vaccinerna inte är skadliga. Man har inte gjort tillräckligt mycket studier på dem. Det finns människor som har fått allvarliga biverkningar, då måste man hitta andra lösningar till det här, säger Martina Lundin.

Hon säger att hon inte är allmän vaccinationsmotståndare.

– Men det måste vara frivilligt med vaccinationspass. Har du inget sådant så ska du kunna testa dig och visa ett negativt test i stället. På samma sätt som vid utlandsresor.

Vad tänker du om att så många har JO-anmält vaccinationsbevisen?

– Att det finns många människor som inte kan eller vill ta sprutorna, det är uppenbart. Den oron måste man ta på fullt allvar. Det ingår i vår grundlag att vi får vara rädda för medicinering eller vaccination. Hur kan man med olika maktmedel tvinga människor att vaccinera sig?

Men det är ju inget tvång att vara med på sammankomster över 100 personer?

– Jo, det finns många orsaker att behöva delta i sociala sammanhang. När man är elithockeyspelare behöver man titta på andras matcher. Som föräldrar behöver man delta i aktiviteter för att barnet inte ska bli exkluderat, säger Martina Lundin.

Enligt förslaget krävs inte vaccinationsbevis för ett litet antal människor där vården bedömer att det är olämpligt med vaccination. De kommer att ha möjlighet att delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ändå, förutsatt att ett läkarintyg kan visas upp för att styrka detta.

Fotnot: Tidigare angavs 150 JO-anmälningar i artikeln. Det stämde vid lunchtid i fredags, men inte vid stängningsdags.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark vid pressträffen där de meddelar att regeringen kommer att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster.