Vändningen kom i betongbunkern: ”Går inte längre”

Publicerad 2022-05-16

Försvarsminister Peter Hultqvist bestämde sig i ett avlyssningssäkert rum i betong klockan 08.15 den 11 april.

34 dagar och några timmar senare var partiet redo att meddela sitt beslut.

I natt vevade rysk tv hot och för Sverige väntar nu en osäker tid.

Klockan 17.12 under söndagen skickade Aftonbladet ut nyhetsnotisen som var väntad, men inte desto mindre historisk.

”JUST NU: Socialdemokraterna säger JA till Nato, uppger partiet i ett pressmeddelande”, var beskedet som öppnar för ett beslut i riksdagen under måndagen och en inlämnad ansökan från regeringen inom kort.

Drygt 45 minuter senare mötte statsminister Magdalena Andersson ett internationellt pressuppbåd och sa att man är beredda att frångå en säkerhetspolitisk linje som Sverige haft i 200 år.

Magdalena Andersson.

Omskrivet i världspressen

”Ett monumentalt beslut”, skriver brittiska BBC i en kommentar och menar att beskedet var väntat, men att många i Sverige ”redan sörjer att den nationella identiteten som ett neutralt, fredligt land som står utanför stora, globala konflikter nu går förlorat”.

New York Times skriver att Sveriges ”skakades” av den ryska invasionen och påpekar att Magdalena Andersson så sent som den 8 mars sa att ett medlemskap i Nato inte var aktuellt.

Brittiska The Guardian rapporterar om ett ”historiskt skifte” i Sverige och Finland med anledning av de bägge ländernas besked.

”En djupgående omvälvning” och ”ett beslut som inte varit lätt för den socialdemokratiska ledningen”, skriver spanska El Pais.

Många internationella politiska experter pekar på den snabba vändning som skett i Sverige efter många år då debatten om en anslutning till Nato varit näst intill obefintlig.

Beslut i bunkern

En av de socialdemokratiska toppar som tidigare garanterat att han aldrig skulle medverka till ett svenskt medlemskap i Nato vet exakt när han ändrade sig.

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog i ett morgonmöte i ett avlyssningssäkert, fönsterlöst rum i betong på försvarsdepartementet som tog sin början klockan 08 den 11 april, uppger han i en intervju med Dagens Nyheter.

En kvart senare var han omvänd.

– Vi hade gått igenom alla handlingsalternativ, vi hade värderat alla typer av möjligheter och handlingsvägar som militärt alliansfritt land. Jag hade gått och grunnat på det här rätt länge själv. När situationen förändras måste man också ta ställning. Jag bestämde mig för det här den 11 april klockan 08.15, säger försvarsministern till DN.

Han berättar för tidningen att han tänkte att den svenska alliansfriheten inte går längre.

Peter Hultqvist utvecklade under söndagskvällen resonemanget kring sin vändning i en intervju med Aftonbladets Olof Svensson.

Det har höjts röster om att det kan vara svårt för dig att sitta kvar eftersom du tidigare tagit väldigt tydlig ställning mot Nato. Dina kommentarer?

– Jag avser att vara kvar så länge jag har statsministerns förtroende. För mig är det inget problem att fortsätta jobba med det här om Sverige är med i Nato. Det här handlar om vilka beslut vi tar för att Sverige ska klara skyddet så bra som möjligt.

Peter Hultqvist och Ann Linde.

Ska aldrig säga aldrig

– Det är många saker som har förändrats som har lett fram till det här. Jag har som ambition att fortsätta ta ansvar för den här processen.

Med facit i hand, var det ett misstag att vara så tydlig tidigare?

– Man ska aldrig säga aldrig, det kan väl vara en lärdom.

För Sverige väntar nu en osäker tid när den kommande ansökan ska behandlas av övriga medlemsländer.

”JUST NU: Sverige kommer befinna sig i ett utsatt läge under ansökningsprocessen, säger Magdalena Andersson”, var beskedet i nyhetsnotisen som Aftonbladet skickade ut klockan 18.12.

Och som ett brev på posten kom nästa nyhetsnotis klockan 19.23:

”JUST NU: Ryska hot mot Sverige och Finland i statskontrollerad tv, enligt BBC”.

Svaret: Mer rädsla i Nato

Steve Rosenberg, tv-kanalens redaktör i Ryssland, skriver på Twitter att man beskriver de nordiska ländernas besked på följande sätt:

”Deras officiella anledning är rädsla. Men de har mer rädsla att vänta i Nato. När Natobaser dyker upp i Sverige och Finland kommer inte Ryssland ha något annat val än att neutralisera obalansen och det nya hotet genom att placera taktiska kärnvapen”.

Senare twittrade han att nyhetsprogrammet fortsatte diskussionerna om Natobeskedet under rubriken ”Vill nordborna öka upp värmen?”

Redan när de första uppgifterna om att Sverige och Finland möjligtvis filade på en gemensam ansökan började sippra ut kom hoten från Ryssland.

Kreml sa då att man kommer att tvingas till att ”återställa den militära balansen” om de nordiska länderna blir medlemmar.

Räknar med skydd

Utrikesminister Ann Linde tonar ner hoten mot Sverige i en intervju med Aftonbladets Olof Svensson.

– De har ju sagt att de inte vill att Sverige ska fatta detta beslut och därför kommer de titta på olika militärtekniska åtgärder, säger hon.

– Vi förväntar ju oss att det ska kunna komma desinformationskampanjer, det har ju redan börjat på olika sätt, att vi är nazister och så vidare. Det kan komma cyberattacker och kränkningar av våra gränser.

Kan vi räkna med skydd från andra länder om Ryssland skulle gå till attack?

– Ja, det kan vi. Vi har sett till att vi har fått säkerhetsförsäkringar från flera av de stora länderna. Det är inte säkerhetsgarantier, det kan man bara få om man är fullständig medlem. Men det handlar till exempel om ökad synlighet av marina enheter, hjälp när det gäller cyber och så vidare.

Nato: Historiskt ögonblick

Under kvällen kom reaktioner från flera av länderna inom försvarsalliansen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sa från Natomötet i Berlin att han ser ett starkt stöd för en svensk ansökan från övriga medlemsländer.

”Ett välkommet besked från en långvarig vän”, skriver brittiska utrikesministern Liz Truss på Twitter.

– Alla allierade inser den historiska innebörden av detta. Det är ett historiskt ögonblick som vi måste ta vara på, sa Natochefen Jens Stoltenberg.

Magdalena Andersson avslutade den historiska kvällen med ett möte och ett fototillfälle ihop med en grupp amerikanska senatorer från Republikanerna, som mellanlandade i Stockholm efter ett besök hos president Zelenskyj i Kiev.

”Det svensk-amerikanska bandet är starkt och bestående”, twittrade man ut från statsministerns officiella konto klockan 21.57.

Important meeting in Stockholm with US Senate Republican Leader McConnell and Senators Collins, Cornyn and Barrasso…
https://t.co/t6cLULINsy

Beskedet till medborgarna

Aftonbladet avslutade kvällens kaskad av nyhetsnotiser med en sammanfattning av den analys om det ryska hotet som politiska experten Lena Mellin skrivit.

”LENA MELLIN: Statsministern vill att vi håller ögon och öron öppna – men munnen stängd”, heter det i notisen som skickades ut strax efter klockan 23.

Inom ett år tros Sverige vara godkänd och klar som medlem av Nato.

Nyhetsnotiser under historiska söndagen.