”Jag tror att hon blåste oss och sprutade in saltlösning”

Kartläggning: 33 olegitimerade som ger sprutor

Publicerad 2022-05-24

Anna trodde att läpparna skulle spricka.

Anna trodde att hennes läppar skulle spricka efter fejksjuksköterskans behandling.

Trots mängder med anmälningar till myndigheterna, och trots att hon blev påkommen då hon lurade Socialstyrelsen med ett förfalskat sjuksköterskebetyg, fortsätter den 36-åriga kvinnan sin verksamhet.

Aftonbladet ”200 sekunder” har granskat 33 olegitimerade personer som fortsätter att injicera fillers och botox.

Sedan den 1 juli 2021 måste man vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare för att få utföra estetiska injektionsbehandlingar.

Aftonbladet 200 sekunder har granskat 33 olegitimerade personer som trots det fortsätter att spruta fillers och botox i människors ansikten.

Vissa av dem håller till i eleganta salonger på dyra adresser och andra i mer anspråkslösa och undangömda lokaler i bostadsområden. Flera turnerar även runt i landet och ger injektioner på hotellrum.

Många av dem marknadsför sig med bilder på Instagram. De flesta använder falska namn eller påhittade ”artistnamn”.

”Tror hon sprutade in saltlösning”

Att gå till en olegitimerad behandlare kan få obehagliga följder.

Anna förstorade sina läppar med fillers. På natten efter behandlingen vaknade hon av att läpparna var så svullna att hon inte kunde röra munnen.

– Jag var rädd att läpparna skulle spricka, jag hade läst om att det hänt för andra.

Efter tre dagar lade sig svullnaden och då var allt borta.

– Jag tror att hon blåste oss och sprutade in saltlösning. Jag har gjort läpparna på riktiga salonger senare, och det är något helt annat. Så där ska det inte se ut. Det är fruktansvärt att hon fortfarande får hålla på, säger Anna.

Turnerar runt i landet

Kvinnan som behandlade Anna har startat sju företag i skönhetsbranschen, tre av dem har gått i konkurs. Förutom att injicera botox och fillers på sina salonger i olika svenska städer reser hon runt och öppnar tillfälliga mottagningar.

Kvinnans företag har anmälts till Allmänna reklamationsnämnden elva gånger sedan 2013 och tipsen har strömmat in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Med ett förfalskat betyg från Litauen lyckades kvinnan lura till sig en svensk sjuksköterskelegitimation.

Efter att lagen som säger att man måste vara legitimerad för att få ge sprutor trädde i kraft lyckades kvinnan lura svenska myndigheter med ett förfalskat betyg från en skola i Litauen, där hon sa att hon studerat till sjuksköterska på distans. Socialstyrelsen gav henne en svensk sjuksköterskelegitimation.

Legitimationen drogs in

Den 15 december 2021 kontaktar Aftonbladet ”200 sekunder” skolan i Litauen för att kontrollera om kvinnan har gått där.

– Hon har inte studerat här och det är inte vi som har utfärdat betyget, svarar Jurgita Lieponienė, avdelningschef vid Panevėžio kolegija.

Först efter att Sydsvenskan den 21 december publicerar en artikel där de avslöjar att kvinnans betyg är falskt agerar Socialstyrelsen. I januari dras hennes sköterskelegitimation in och hon anmäls för urkundsförfalskning.

Kvinnan överklagar indragningen av legitimationen till förvaltningsrätten. Hon skriver att hon har de kunskaper som krävs för yrket och att hon har arbetat med skönhetsingrepp under många år innan legitimationskravet infördes. Överklagan avslås.

Verksamheten fortsätter. På kvinnans hemsida kan man boka botox och fillers i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Lisa Bolin är sjuksköterska och driver en klinik i Kristianstad. Hon säger att den som går till en olegitimerad behandlare utsätter sig för stora risker.

– De officiella distributörerna säljer inte material och produkter till dem som inte har legitimation. Så man vet inte vad det är för produkter och var de fått tag på dem. Man vet inte vad de injicerar i kunderna.

Olegitimerade utövare

Här är ytterligare 32 personer som ger estetiska injektioner utan att vara legitimerade:


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!