Norge stramar åt reglerna efter nya varianten

TT-NTB

Publicerad 2021-11-30

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterade nya coronaregler i stortinget under tisdagen.

Norge reviderar coronastrategin och inför nya rekommendationer.

– Mitt främsta budskap i dag är att pandemin inte är över, den har gått in i en ny fas, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Norrmän bör bära munskydd på tätbefolkade platser, säger Jonas Gahr Støre under ett anförande om landets uppdaterade coronastrategi. Rekommendationen gäller till exempel kollektivtrafiken, taxibilar, butiker och köpcentrum samt vid all kontakt med vårdpersonal.

Regeringen arbetar också med att skärpa inresereglerna, de nya reglerna väntas meddelas senare under tisdagen.

För att stävja spridningen av den nya coronavarianten omikron stramas även kraven på karantän vid bekräftad smitta åt. Den som bor med någon som insjuknad i covid-19 måste testa sig och vara isolerad i väntan på negativt testresultat och därefter testa sig igen efter sju dagar.

Alla som smittats måste stanna hemma i fem dagar och vara feberfri minst ett dygn innan karantänen kan brytas, oavsett vaccinationsstatus.

– Vissa situationer kräver skärpta åtgärder. Nu är vi i en sådan situation, säger Støre.

Kommunerna uppmanas också skynda på vaccinprocessen, det ska till exempel gå att vaccinera sig utan att boka tid i hela landet enligt regeringens nya bud. Alla över 18 år bör erbjudas en tredje spruta före påsk.