Uppgifter: Kända rånare misstänks ha planerat kupp mot diamanthandlare

Avslöjades av stank i trapphus

Uppdaterad 2022-01-24 | Publicerad 2022-01-23

Polisen larmades om ett narkotikabrott och följde cannabislukten till en lägenhet.

När man sökte igenom bostaden hittades kartläggningar om en diamanthandlare.

Nu sitter fyra män, varav en tidigare dömd för en internationell spektakulär kupp, anhållna misstänkta för att ha förberett ett grovt rån.

Polisen åkte ut till ett flerfamiljshus i Stockholmsområdet i fredags.

Där ska det enligt Aftonbladets uppgifter ha larmats om en stank av cannabis i trapphuset.

En patrull lokaliserade luktade till en lägenhet och beslutade att genomföra en husrannsakan.

Då hittades olika tillbehör och föremål som kan användas vid rån, enligt uppgifter till Aftonbladet. Samtidigt upptäcktes detaljerad dokumentation om en person som arbetar med diamanthandel. Även dennes anhöriga ska ha kartlagts.

Polisen larmades om kraftig stank i flerfamiljshuset. Det visade sig vara en kraftig doft av cannabis som spreds från en av lägenheterna.

Alla fyra dömda rånare

I bostaden fanns fyra män med långa brottsregister. Polisen misstänker nu att de planerat en rånkupp mot diamanthandlaren.

Männen, som enligt Aftonbladets uppgifter är i 25- till 40-årsåldern, greps och sitter nu anhållna.

– Vi har ett ärende med fyra personer frihetsberövade. Enligt de papper jag har framför mig är de misstänkta för förberedelse till grovt rån. Vi väljer att inte gå ut med mer information, säger Erik Nilsson, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Enligt Aftonbladets uppgifter anträffades även knark på platsen, varför de dessutom misstänks för narkotikabrott i överlåtelsesyfte.

De fyra männen är sedan tidigare bland annat annat dömda för rån. Tre av dem beskrivs som kända rånare för polisen, uppger Aftonbladets källor.

I den lägenhet som det störande oset spreds från befann sig fyra män – som verkade vara i full färd med att planera ett rån. Alla fyra är nu anhållna, misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Sköt under flykt från polisen

Två av de råndömda männen blev enligt Kriminalvårdens handlingar villkorligt frigivna för drygt ett halvår sedan. De hade fällts för att tillsammans ha genomfört ett grovt rån och kommit över föremål för omkring en miljon kronor.

Under polisjakten, innan de greps, avlossade de pistolskott från flyktbilen.

Den tredje kända rånaren dömdes för en längre tid sedan i ett uppmärksammat ärende utomlands.

Han var då inblandad i ett stort mångmiljonrån som skedde under dramatiska former och räknas som landets största kupp.

Varken polisen eller åklagaren, som måste begära kvartetten häktade senast i morgon, vill kommentera Aftonbladets uppgifter.

– Jouråklagaren bekräftar att de fyra personerna fortfarande är anhållna för förberedelse till grovt rån. Det är oförändrat läge, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

Länk till Tipsa

Följ ämnen i artikeln