Singapore har lärt sig leva med covid

TT TT-AP

Publicerad 2021-12-06

Hög vaccineringsgrad, låga dödssiffror och en sjukvård som har varit pressad men inte överhopad. En del av strategin som får Singapore att sticka ut under pandemin går ut på att behandla covid-19 som en ständigt närvarande sjukdom – som influensan.

När stadsstaten Singapore anammade strategin att lära sig att leva med covid-19 fick det många att ifrågasätta om detta var rätta vägen att gå, speciellt som smittotalen först sköt i höjden. Men med ett av världens mest ambitiösa vaccinprogram i ryggen sjönk antalet smittade lika snabbt som de stigit.

I dag har det sydostasiatiska handelsnavet lärt sig vad som fungerar i kampen mot covid-19, och vad som inte gör det.

– Jag antar att nu är covid som en vanlig influensa för alla, säger Glacier Chong, som tar en paus från julhandeln på Orchard Road, och fortsätter:

– Alla har vant sig vid den, det känns som att det är normen om du får covid nu. Covid känns som en sjukdom som går att bota.

Vaccinering nyckeln

Singapores strategi mot covid-19 har dock inte varit densamma hela tiden. I början av pandemin hölls smittan nere genom en strikt nedstängning som varade nästan ett år.

Men med vaccineringskampanjen i full gång valde Singapore i augusti att börja behandla covid-19 som en endemisk sjukdom. Att på sikt få ner antalet fall till noll ansågs omöjligt. Det var dags att börja låta människor och företag att sakta återgå till en normal tillvaro.

En befolkning där enligt nationell statistik 94 procent av dem som erbjudits vaccin är fullt vaccinerade, och 26 procent har fått en tredje spruta, möjliggjorde bytet av strategi. Trots att smittan tog ny fart när samhället öppnades, var 99 procent av sjukdomsfallen lindriga.

Bakom den höga vaccinationsgraden ligger strategin att göra livet enklare för vaccinerade, kombinerat med ett högt förtroende för regeringen, enligt Alex Cook, expert på infektionssjukdomar på Saw Swee Hock School of Public Health.

– Den huvudsakliga lärdomen att dra från Singapore är att göra det enkelt att vaccinera sig, och svårt att låta bli, säger han.

Bland annat handlar det om restriktioner för ovaccinerade att besöka restauranger och shoppingcentrum.

Räds inte omikron

Förutom en hög vaccinationsgrad räknade myndigheterna med att omfattande testning gör det möjligt att snabbt spåra och isolera nya kluster, samt att vården klarar av fler allvarligt sjuka.

Det ska samtidigt nämnas att landet styrs med hård hand, bristande demokrati och ett valsystem som gynnar maktpartiet Folkets aktionsparti (PAP). I perioder har man infört mycket hårda restriktioner. När myndigheterna tidigare under pandemin beordrade ”social distansering” kunde den som medvetet bröt mot detta straffas med ett halvår i fängelse.

Deltavirusets snabba spridning innebar också en utmaning, och under en period återinfördes vissa restriktioner.

Den 30 november pekar kurvan för nya smittofall på sju-dygnsbasis brant nedåt, liksom antalet dödsfall, som efter en topp den 10 november på 2,57 fall per en miljon invånare nu är nere i under ett, enligt Our World in Data.

Singapore är väl förberett inför omikronvarianten, även om den kan betyda att man tvingas ta några steg tillbaka, anser Alex Cook.

– Jag är säker på att vi kan hitta en väg att leva med viruset och på ett säkert sätt fortsätta göra alla de saker vi älskar, hävdar han.