Brist på kvinnor vid talibanmöten upprör

TT-AFP

Publicerad 2021-10-27

Bara män. En talibandelegation på möte i Moskva förra veckan.

Länder och organisationer som kräver att kvinnors rättigheter inte försummas i talibanernas Afghanistan kritiseras – just för att själva inte inkludera kvinnor i sina delegationer till landet.

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti har kvinnor uteslutits ur det nya styret och restriktioner har införts som begränsar deras möjlighet till att arbeta och studera.

Det här har väckt kritik från omvärlden. Men kvinnor har också lyst med sin frånvaro i delegationer på besök i Afghanistan, från både länder och organisationer.

”Uteslut inte kvinnor”

– Erfarna kvinnor i era organisationer borde leda ert samarbete med talibanerna ... Uteslut inte kvinnor, säger Shaharzad Akbar, exilchef för Afghanistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter.

– Utländska länder och särskilt hjälporganisationer borde föregå med gott exempel, säger Heather Barr från Human Rights Watch.

Talibanerna har lagt upp en mängd bilder på sociala medier från möten med utländska representanter – utan att visa en enda kvinna.

Efter ett besök från det brittiske sändebudet Simon Gass säger man att det var en slump att bara män skickades till Kabul. Liknande förklaringar kommer från Internationella rödakorskommittén, FN:s barnorganisation och Läkare utan gränser. Och Internationella Rödakors- och Rödahalvmånen-federationen (IFRC) säger att en schemaändring i sista minuten innebar att den kvinnliga anställda som skulle ha deltagit inte kunde närvara.

FN först

Bristen på kvinnor i höga positioner vid de här organisationerna visar att även om Afghanistan kan vara ett extremt exempel, så är det inte den enda platsen där kvinnor saknas.

– Att ta upp farhågor om kvinnors rättigheter i ett rum med enbart män är ju bara konstigt, säger Barr.

FN har nu tillkännagivit sin första helkvinnliga delegation till Afghanistan som ska diskutera flickors utbildning med talibanerna.