Knarkkriget som sätter skräck i Hässleholm

”Mina barn frågar: Kommer de skjuta in i vårt hus?”

Publicerad 2022-11-26

En strid mellan kriminella om knarkhandeln har satt skräck i Hässleholm.

Den lilla nordskånska staden har skakats av flera skjutningar och sprängningar.

21-åriga Amy Börjesson är en av de som blivit vittne till det grova våldet. Efter senaste skjutningen vågar hon inte gå ut själv på kvällen.

– Det hade lika gärna kunnat vara jag. Jag brukar gå ut med hundarna vid den tiden, säger hon.

Natten den 5 april detonerar en sprängladdning i ett flerfamiljshus i centrala Hässleholm. Boende beskriver hur ett eldklot far ut ur trapphuset och krossar en ruta. Något som tidningen Norra Skåne tidigare har berättat om.

Ett dygn senare skjuter någon mot samma hus. Ett skott går rakt in i en lägenhet. Dagen efter syns skotthål i lägenhetsfönstret.

Detta blir upptakten till det våldsammaste året Hässleholmsborna har fått uppleva på mycket länge.

– Det känns inte säkert här längre. Vi har hört skott två eller tre gånger här på gatan och vi har ringt polisen, säger Amy Börjesson.

21-åriga Amy Börjesson har bott drygt ett år i Hässleholm och hon har märkt en drastisk förändring i centrum. Situationen eskalerade under sommaren. Då samlades stora grupper av människor på gatorna i kvarteret. Amy Börjesson blev vittne till flera våldsamma slagsmål och känner nu ett obehag inför att gå ut.

– Förra året var det lugnt men nu är det läskigt. Jag vågar inte gå ut själv på kvällen längre.

Amy Börjesson tycker att Hässleholm har blivit otryggt. Hon har larmat polisen efter flera skottlossningar.

Polisen misstänker att en strid om den lokala narkotikamarknaden ligger bakom våldsvågen i centrum.

– Grunden är ju en plattform av narkotikahandel sedan finns det olika konflikter kopplat till detta, säger Niklas Årcen, lokalpolisområdeschef Hässleholm.

Strid om knarkmarknad

I fastigheten som besköts och utsattes för ett sprängdåd i april bor en familj som är ökänd för sin kriminalitet. Flera familjemedlemmar är dömda för narkotikabrott och penningtvätt och familjefadern avtjänade nyligen två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott. Samtidigt som polisen har tryckt tillbaka familjens kriminella verksamhet har kriminella från andra delar av Skåne försökt ta kontroll över narkotikahandeln i Hässleholm.

Men det som började med en kamp om den geografiska området för knarkförsäljning har resulterat i en rad hämndaktioner.

– Det är klart om det skjuts eller sprängs mot någon så utvecklas det till en personlig vendetta, säger Niklas Årcen.

Den 3 oktober skottskadades en man i 20-årsåldern i centrala Hässleholm.

En av polisens hypoteser är att konflikten är mellan den kriminella familjen och ett löst sammansatt nätverk av andra kriminella som har flyttat till Hässleholm eller vill etablera sig på orten.

Barn rädda för att bli skjutna

Våldsspiralen kulminerade i oktober när en man i 20-årsåldern sköts på Skolgatan. Mannen överlevde troligen tack vare att en person som befann sig i närheten kom till undsättning och polis även var snabbt på plats och kunde stoppa blödningen.

Morgonen efter var trottoaren mörkröd av blod.

– Det var en stor blodfläck här när jag skulle gå till jobbet på morgonen. Senare såg jag hur fastighetsägaren stod och skrubbade med en borste och vatten för att få bort blodet, säger Sara Ahlgren.

Hon är tvåbarnsmamma och bor i samma kvarter som skjutningen ägde rum. Våldet har krupit innanför skinnet på hela familjen.

– Min barn frågar: ”Kommer de skjuta in i vårt hus?”. Då har jag sagt att ”det hoppas jag verkligen inte”, säger Sara Ahlgren.

”En gång blev en kille nedslagen på gatan när jag kom med min dotter. Jag ringde polisen”, säger Hässleholmsbon Sara Ahlgren.

Polisområdeschef Niklas Årcen har förståelse för att folk är rädda.

– Det är ren tur att ingen har dött i samband med de här händelserna, säger han.

Samtidigt vill han lugna allmänheten. Våldet pågår inom den kriminella världen och har inte alls visat tecken på att riktas mot någon annan.

– Det vi kan se är att de konflikterna inte är riktade mot allmänheten. Risken att någon utomstående skadas är mycket liten. Men självklart så förstår vi att det är en fara när man skjuter mitt i centrum.

Två unga killar, 16 och 17 år gamla, sitter häktade misstänkta för skjutningen den 3 oktober. De är hemmahörande i Helsingborg och en mindre ort i nordvästra Skåne.

– Vi ser att en hel del har med Skåne i stort att göra. Detta är inte bara en isolerad Hässleholmshändelse, säger Niklas Årcen.

Niklas Årcen förklarar att trenden är att knarkhandel och grövre kriminalitet flyttar ut från storstäder till mindre orter i södra Sverige. Bland annat på grund av konkurrens i storstäder men även för att kriminella flyttar. Så det som skett i Hässleholm under året måste ses i ljuset av liknande händelser på orter som exempelvis Kristianstad och Kalmar.

Polisen förstärker

Samtidigt lugnar han genom att säga att Hässleholm nu är ett prioriterat område som fått förstärkning av poliser från andra delar av Skåne. Under kvällar har bemanningen mer än dubblerats.

Den ökade bemanningen har fått en positiv bieffekt. Andra typer av brott har minskat inne i centrala Hässleholm. Det har också lett till flera gripanden av grovt kriminella.

– I den här miljöerna har vi nu tio häktade. Så vårt arbete har påverkat men vi ser inte att konflikterna är lösta.

Hässleholmsbon Erik Nilsson, 80, har svårt att tro att polisen kommer stävja våldet helt.

– De är tämligen chanslösa. Jag tror man behöver avlyssna mer för att komma till rätta med detta. Det finns sådana enorma möjligheter för avlyssning i dag, säger han.

80-årige Hässleholmsbon Erik Nilsson tror att fattigdom är en av orsakerna till att många hamnar i kriminalitet. – Vi måste titta på roten till det onda, säger han

Sara Ahlgren tror också på mer övervakning av kriminella. Hon hoppas att man sätter upp övervakningskameror i kvarteret. Det skulle göra området tryggare.

– En gång blev en kille nedslagen på gatan när jag kom med min dotter. Jag ringde polisen. Sedan vågade jag inte gå hem utan gick en lång omväg för att de inte skulle se var jag bodde säger, säger Sara Ahlgren.

Susanna Nygren