Kökaoset: Kan påverka hur väljare röstar

Uppdaterad 2022-09-12 | Publicerad 2022-09-11

Kökaoset fortsätter.

Nu kan det ge ringar på vattnet – och påverka hur folk röstar.

– Man skulle ha stödröstat men ser att det inte behövs, säger väljaren Lisa Tyche som fastnat i en valkö.

Enligt vallagen ska röstlokalerna vara stängda klockan 20.

Men när Aftonbladet besöker vallokalen på T-Centralen i Stockholm köar väljarna fortfarande strax innan klockan 22.

Enligt funktionärerna på plats har alla som ställt sig i kön innan klockan 20 blivit garanterade att de ska få rösta.

Flera av väljarna som Aftonbladet pratar med på plats berättar att de har köat mellan en och två timmar.

– Det känns jättejobbigt, vi ska till skolan imorgon, men vi krigar på. Vi älskar demokrati, säger 18-årige Emad Adel Ali Qasem som köar i sällskap av jämnåriga kompisen Mohamed Elmi Abdi.

26-åriga Lisa Tyche är glad att hon ska få rösta trots att klockan är långt efter 20, men tycker att det är problematiskt att vallokalerna fortfarande är öppna.

– Det blir lite konstigt att man har börjat räkna röster och att man kan följa det samtidigt som man står här, säger hon.

”Kan påverka människors beslut”

Vad är risken med det?

– Det påverkar säkert människor. Att man ändrar sitt beslut på grund av det. Att man skulle ha stödröstat men ser att det inte behövs. Jag tror att det kan påverka människors beslut.

Aftonbladet intervjuade tidigare under kvällen 78-årige Benny Hellis som vittnade om långa köer till röstlokalen i Rikstens skola i Tullinge.

– Det är två timmars kö. Folk går hem, framförallt äldre personer. Det är upprörande. De tröttnar och säger ”Jag skiter i det här”.

Även Benny Hellis uttryckte oro för att personer som röstar efter klockan 20 skulle kunna påverkas av prognoserna som började ramla in strax innan klockan 20.

– De som står i kön kan påverkas av analyserna som kommer på tv nu. Det blir inte rättvist. Ligger något parti på repet, då stödröstar man. Det blir inte ett riktigt val.

Enligt Botkyrka kommun beror de långa köerna på att det nya röstsystemet med att valsedlarna ska hämtas bakom skärmar gör processen långsammare.

Långa köer vid på Stockholms central.

ANNONS