Centralt placerad S-tjänsteman hyrde ut sitt hus – till gängkriminell

Publicerad 2022-09-08

En centralt placerad S-tjänsteman med ansvar för vissa säkerhetsfrågor har i flera år låtit en kriminell influencer bo i sitt radhus.

Mannen pekas ut som gängkriminell och är dömd för bland annat grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott – och för två år sedan greps han efter att det skjutits vilt på radhustomten.

– Jag kan inte kommentera det, säger S-tjänstemannen.

Tjänstemannen har en central position i Socialdemokraterna, med ansvar för vissa säkerhetsfrågor. Han sitter också som förtroendevald till kommunfullmäktige i en kranskommun till Stockholm.

I sin roll har han insyn i partiet och jobbet har också lett till kontakter som Magdalena Andersson, Ann Linde och Stefan Löfven, som genom sina privata Facebook-sidor är vän med tjänstemannen.

Samtidigt har S-mannen upplåtit ett av sina två radhus söder om Stockholm till en kriminellt belastad influencer som är släkt med tjänstemannens fru. I våras överlät S-tjänstemannen sin halva av radhuset till sin fru, men under merparten av influencerns tid i huset har tjänstemannen stått som ägare.

Skjuts upp i luften från tomten

I domar beskrivs fastigheten som influencerns bostad, och sedan åtminstone 2011 har influencern uppgett radhusets adress som sitt boende i kontakter med rättsväsendet och därefter även under 2013, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021 samt 2022.

Mannen har under senare år drivit ett Instagram-konto med över 40 000 följare och han har i artiklar beskrivits som en influencer som gjort sig känd för en ”vulgär jargong”, som delat med sig av filmer på när han besöker restauranger, tränar och kör bil. Enligt Expressen är han knuten till Botkyrkanätverket.

Samtidigt har influencern varit under polisens lupp och han har gripits flera gånger efter incidenter som inte lett till någon dom. Flera av händelserna har utspelat sig på hans adress.

Sommaren 2020 lades influencern upp en film på sociala medier där det skjuts upp i luften från radhustomten. Efter publiceringen greps influencern av polis misstänkt för vapenbrott och efter att han släppts på fri fot sa han till Expressen:

– Det var en rolig grej.

Ingår i kriminellt nätverk

Förra vintern greps han på nytt efter skottlossning i anslutning till radhuset. Den här gången hävdade influencern att det var han själv som blivit beskjuten och att polisen misstagit sig.

Och så sent som i våras kom nya rapporter från radhustomten, efter att en handgranat ska ha hittats där.

Influencern nolltaxerar sedan flera år tillbaka och har tio punkter i belastningsregistret, bland annat har han dömts för grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott, häleriförseelse samt narkotikabrott. I en personutredning från Kriminalvården skriver myndigheten att influencern ”ingår i ett kriminellt nätverk” och att ”Nätverket har konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer och risken för våld bedöms som hög vid en konfrontation. Nätverkets brottslighet har en negativ inverkan på lokalsamhället.”

Expert: Sårbarheter

Aftonbladet har pratat med flera experter om ärendet som oroas över förbindelserna i det aktuella fallet.

Gängexperten Fredrik Gårdare, med bakgrund som kriminalkommissarie, tycker att de nära banden mellan en gängkriminell och en person med central placering i ett politiskt parti i det aktuella fallet är bekymmersamma.

– Handlar det om människor som har gängmiljön som en inkomstkälla och lever efter de normerna så finns det en uppenbar risk att man utnyttjas, påverkas eller utsätts för korruption. Jag tycker att det här låter bekymmersamt, säger han.

Gängexperten Amir Rostami, som betonar att han inte har insyn i det enskilda fallet, är inne på samma linje:

– Har man för nära samröre med någon som är aktivt kriminell så genererar det sårbarheter och de här sårbarheterna kan påverka ens uppdrag.

Risk för påverkan

Martin Waern på säkerhetsbolaget SRS Security, som har en bakgrund på Försvarsmakten och MUST, säger att s-tjänstemannen knappast hade klarat av en utredning inför en eventuell säkerhetsprövning.

– Att ha ekonomiska och familjära förbindelser med gängkriminella är klart negativt i en säkerhetsprövningsprocess. Risken finns att man blir utsatt för otillbörlig påverkan och har man dessutom en släktskapsrelation är man särskilt sårbar för då finns det också känslomässiga band som kan påverka.

Han säger att tjänstemannens centrala positionen i ett parti i regeringsställning skulle kunna ge tillgång till känslig information även om systemen inte är säkerhetskänsliga i formell mening.

– Med det här caset skulle jag vara ytterligt tveksam om den här personen kan placeras i säkerhetsklass. Det är inte bra att ha någon i en säkerhetsposition som har beroenden till gängkriminalitet.

Vill inte kommentera

När Aftonbladet når tjänstemannen vill han inte svara på några frågor. 

– Jag kan inte kommentera något sådant. 

Du arbetar med säkerhetsfrågor på Socialdemokraterna. Är den här relationen lämplig med tanke på ditt jobb?

– Jag kan inte kommentera det.  

Det här är frågor jag också behöver ställa till dig. 

– Du får vända dig till vår presschef. 

Behöver inte vidta åtgärder

Socialdemokraternas presschef Juan-Pablo Roa säger att han precis har talat med tjänstemannen, som säger att influencern sedan en ”incident” inte längre bor i radhuset. På frågor om lämpligheten i uthyrningen ber han att få återkomma.

Senare skickar han ett mejl med ett uttalande:

”Vår medarbetare har hyrt ut ett radhus till sin frus släkting. Efter en allvarlig incident sades kontraktet upp och personen flyttade ut. Det hade naturligtvis inte varit acceptabelt att ha kvar denna hyresgäst.

Säkerhetsfrågor är av stor vikt för oss. Medarbetaren har varit transparent med oss om händelsen och vi har fört samtal med honom. Vi bedömer i nuläget inte att vi behöver vidta ytterligare åtgärder.”

Valkompass – artikel