10-årig flicka död efter fall från skoltak

Publicerad 2023-05-22

Den 10-åriga flickan som föll från ett skoltak i Svedala är död.

Polisen säger att man haft problem med ungdomar som leker på skoltak under en längre tid.

– Det har pågått till och från till följd av Tiktok- och Snapchatutmaningar, säger kommunpolis Paul Nilsson.

Räddningstjänsten och ambulans larmades om olyckan vid 20-tiden under söndagskvällen. En 10-årig flicka hade fallit omkring tio meter från gymnastikhallens tak på Kyrkskolan i Svedala.

Flickan skadades allvarligt.

På måndagen meddelade grundskolans områdeschef, Lise-lott Nilsson, att flickan har dött till följd av skadorna, rapporter SVT Nyheter Skåne.

Polis på plats efter olyckan.

– Vi har under morgonen fått föräldrarnas tillåtelse att gå ut med att hon har avlidit, säger Lise-lott Nilsson, områdeschef för grundskolan i Svedala, till SVT.

Paul Nilsson, kommunpolis i Svedala, säger att det inte finns någon misstanke om brott.

– Men en brottsanmälan om vållande till annans död har upprättats. Vi måste alltid utreda exakt vad som har hänt. Vi har ingen misstänkt, det verkar inte röra sig om något annat än en extremt tragisk olycka, säger Paul Nilsson till Aftonbladet.

Problem med Tiktokutmaningar

Både räddningstjänsten och polisen säger att fallet har skett från ett tak där unga brukar vara uppe på och leka.

Enligt Paul Nilsson har man haft problem med ungdomar som utför så kallade Tiktok- och Snapchatutmaningar sedan förra sommaren.

– Det handlar om utmaningar där man ska springa på skoltak. Vi vet inte om det ligger bakom just det här fallet men det har varit ett stort problem som vårdnadshavare måste hålla koll på. Det gäller inte bara Svedala. Vi alla måste hjälpas åt för att få stopp det, säger Paul Nilsson och fortsätter:

– Det är svårt för skolorna att förebygga detta. Men man kan alltid försöka försvåra för elever att ta sig upp genom olika åtgärder. Just Kyrkskolan är en rätt så gammal enplansbyggnad, där är det lätt att ta sig upp om man vill.

Följ ämnen i artikeln