Elina, 19, flyttad till korttidsboende med döende

Publicerad 2023-06-04

I två månader bodde 19-åriga Elina Thisell bodde på ett äldreboende i Mölndals kommun.

Nu har hon flyttats till ett korttidsboende där det också bedrivs palliativ vård.

– Inget chockar mig längre, säger Elina.

Elina Thisell kan inte sitta, kan inte lyfta på fötterna. Hon har smärtor i ländryggen och högerfoten har vridit sig inåt.

För några månader sedan fick hon diagnosen FNS – ett tillstånd med neurologiska symtom som beror på en störning i det centrala nervsystemets funktioner.

I två månader bodde hon på äldreboendet Lackarbäckshemmet i Mölndals kommun. Nu har kommunen bestämt sig för att flytta Elina till Fallströmmens äldreboende där det också bedrivs palliativ vård.

– Inget chockar mig längre. Jag får en känsla av att kommunen vill komma på spåret till att skicka hem mig, säger Elina.

Elina och pappa Charlie Thisell på hennes tidigare boende, Lackarbäckshemmet.

”Otroligt stressad”

Familjen Thisell har försökt få rehabilitering på flera rehab och skickade egna remisser till enheter i olika kommuner och regioner. De fick avslag efter avslag – på grund av platsbrist och Elinas komplicerade tillstånd.

– Jag vill komma till en rehabiliteringsanläggning där man har kunskap kring FNS.

På Lackarbäckshemmet fick Elina hjälp med omvårdnaden, att komma upp ur sängen när hon skulle gå på toaletten, ta av och på korsetten och ispåsarna på de svullna knäna. Personalen hjälpte henne att duscha och äta.

På det nya äldreboendet ska ett nytt team ta över.

– Det har påverkat mig ganska negativt. Jag har varit otroligt stressad. Det är ny omvårdnadspersonal som jag ska lära känna hur jag fungerar, hur jag reser mig ur sängen, hur jag lägger mig. Det tar ganska mycket energi och det är precis det jag inte orkar med, säger Elina.

Efter en månad på Östra sjukhuset fick Elina sin diagnos. Hon skrevs ut och flyttades till ett äldreboende.

Svarar via mejl

Även Mölndals-Posten har rapporterat om Elinas situation. Tidningen har tagit del av ett mejl som Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorg Mölndals kommun, skrivit till Elinas pappa efter att han sökt svar från kommunen.

”Om en person anses vara utskrivningsklar från sjukhus så innebär det att ansvarig doktor har tagit ställning utifrån patientens sjukdomstillstånd och bedömer att regionen har uttömt sina möjligheter och med det, anser att det är rätt vårdnivå med kommunens insatser”, skriver hon i ett mejl.

– Det är konstigt för alla. De andra tittar på mig och tänker, vad gör du här liksom? säger Elina Thisell.

Följ ämnen i artikeln