WHO: Slutet på coronapandemin inom räckhåll

TT

Publicerad 2022-09-14

Antalet nyrapporterade fall av covid-19 har minskat dramatiskt, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

– Vi har aldrig varit i en bättre situation för att få ett slut på pandemin, säger WHO:s generaldirektör.

– Vi är inte där än, men slutet är inom räckhåll, fortsätter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Antalet nyrapporterade fall av covid-19 är nere på den lägsta nivån sedan i mars 2020. WHO-chefen uppmanar nu världen att ta tillfället i akt för att försöka få ett avslut på pandemin.

– Om vi inte tar den här möjligheten nu riskerar vi att få fler varianter, mer död, mer splittring och mer osäkerhet, säger han.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att vi aldrig varit i en bättre situation för att få ett slut på coronapandemin. Arkivbild.

Infektionsvågor – men inte dödsvågor

Enligt WHO:s uppgifter sjönk antalet fall till 4,2 miljoner under vecka 35. Det är en minskning med 12 procent jämfört med veckan innan.

Men WHO har samtidigt varnat för att det minskande antalet är vilseledande, på grund av att många länder dragit ned på testningen och att de mindre allvarliga fallen kanske inte upptäcks.

WHO:s epidemiolog Maria Van Kerkhove noterar att det framöver troligtvis kommer att vara infektionsvågor runt om i världen, som orsakas av olika covidvarianter. Men hon tillägger att ”de framtida infektionsvågorna inte behöver innebära att det blir vågor av dödsfall”.

LÄS VIDARE