Svante Pääbo firar Nobelpris med rave i Leipzig

Publicerad 2022-12-01

Svenske forskaren Svante Pääbo.

Under pandemin hjälpte Svante Pääbo Östtysklands äldsta raveklubb att öppna upp – trots de hårda restriktionerna.

Som tack bjuder klubben Svante, och alla hans kollegor, på ett rave.

– När de hörde om nobelpriset sa de att om vi vill ha party, så ordnar de det åt oss, säger Svante Pääbo till Vetenskapsradion.

Om en vecka är det dags för Nobelfesten – en middag som andas elegans, glamour och tradition.

Men för den svenske forskaren Svante Pääbo, som prisas för sin dna-forskning, väntar ett helt annat firande veckan därpå – nämligen ett rave på Östtysklands äldsta technoklubb.

Distillery, som klubben heter, kommer den 17 december anordna en klubb för Svante Pääbo och alla hans medarbetare, berättar han i en intervju i Vetenskapsradion. Det är ett tack för att han och hans forskningsgrupp hjälpte till att ordna den första klubben utan avstånd och mask under pandemin.

– Vi testade alla som skulle komma dagen innan, samma dag och en vecka efteråt, säger Svante Pääbo till Vetenskapsradion.

Hans team utvecklade ett känsligt snabbtest under pandemin, för att kunna fortsätta arbeta själva. I ett forskningsprojekt användes testen användes på technoklubben.

Tacksamheten från Distillerys sida var enorm. Så när det annonserades att Pääbo skulle få Nobelpriset damp det ner ett mejl i hans inkorg.

– Det stod ”unser haus ist euer haus” (vårt hem är ert hem reds.anm), och då måste man ju utnyttja det.

Svante Pääbo tackade ja, och bjöd in alla som någonsin forskat om dna med honom till rave.

Raveklubben Distillery i Leipzig.

Följ ämnen i artikeln