Tyskland förlänger resevarning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stranden ligger öde i tyska Cuxhaven. Arkivbild.
Foto: Mohssen Assanimoghaddam/dpa/AP/TT
Stranden ligger öde i tyska Cuxhaven. Arkivbild.

Tyskland förlänger sin rekommendation om att undvika resande till åtminstone den 14 juni.

EU-kommissionen hoppas ändå på sommarturism.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har flera gånger om varnat för att det ännu inte går att återgå till ett normalt resande.

– Vi har ännu inte nått ett läge där vi kan rekommendera ett resande utan problem. Därför måste vi utvidga vår världsomfattande resevarning till mitten av juni, säger Maas enligt nyhetsbyrån AFP.

Hans turistansvarige statssekreterare Thomas Bareiss låter än mer pessimistisk.

– Långdistansresor kommer säkert inte kunna ske på ett bra tag. Allt går ganska långsamt framåt. Jag tror att hemmasemester blir vad som gäller i år, säger Bareiss till radiokanalen Bayern 2.

EU-planer i maj?

EU-kommissionen håller ändå hoppet uppe. Coronakrisens effekter på turismnäringen diskuterades vid onsdagens ordinarie sammanträde i Bryssel.

Efteråt utlovades ett "turismpaket" i mitten av maj, med riktlinjer om hur öppnandet av reserestriktionerna ska kunna ske inom olika transportområden.

– Reserestriktionerna måste lyftas så fort som möjligt, utan diskriminering på nationella grunder, men med hänsyn till smittspridningen, säger EU-kommissionären Vera Jourová på en presskonferens efter sammanträdet.

– Det får inte bli något läge där man väljer vem som får komma in eller inte i ett landet beroende på nationalitet, säger Jourová.

Korridorsnack

På flera håll inom EU pågår annars funderingar på hur man åtminstone kan öppna "korridorer" för turism från grannländerna.

Turistministrarna från Kroatien och Slovenien diskuterade exempelvis på onsdagen hur slovener som äger sommarhus i grannlandet kan få tillgång till dem.

"Det gemensamma målet är att ordna det från senast slutet av maj, om den epidemiologiska situationen fortsatt är god", skriver slovenske Zdravko Pocivalsek på Twitter.

EU-kommissionen varnar för att turistnäringen riskerar att förlora 50 procent av sin omsättning under 2020.

Publicerad:

LÄS VIDARE