Livestreamade konserter får Malmös musiker att överleva 

Uppdaterad 2020-05-10 | Publicerad 2020-05-09

Jättesnabb allsång på KB står för dörren.

”Dagens sång”, klassiska rockkonserter, ett DJ-gig och en galen allsång – Malmös musiker har fått tänka utanför den berömda boxen för att kunna livnära sig i kristider.

– Att livestreama konserter har gått över förväntan och blivit väldigt populärt, säger Totte Lundgren, VD på Kulturbolaget i Malmö.

Inställda gig och spelningar – musikbranschen har precis som andra branscher drabbats hårt av Coronakrisen och kreativa lösningar har varit A och O för att inte stå still och stampa på samma plats.

En låt varje dag

Malmö Opera fick man boka av 40 000 biljetter när coronaviruset slog till och restriktionerna om sammankomster blev hårdare. Men istället för att inte göra någonting fick Malmö Operas chef Michael Bojsen en idé om att livestreama en låt om dagen via Facebook.

Malmöoperan streamar live varje dag.

– Sångare och musiker har fått anmäla sig frivilligt för att göra detta möjligt, medan personal från ljud, ljus och marknad gemensamt genomfört sändningar och inspelningar. Förutsättningen har ju varit att vi fått göra detta inom befintlig budget, vi går ju mot ett underskott på grund av att biljettintäkterna sinat och kan inte öka våra kostnader, säger Torgny Nilsson som är pressansvarig på Malmö Opera. 

Fastnade i Malmö

Varje dag klockan 12.00 kan man ta del av ”Dagens sång” som oftast streamas live från Malmö Opera. Mottagandet har varit över förväntan. 

– Vi streamar via Facebook så det är lätt att se vad som händer. Reaktionerna är många, jublande och vi har fått många nya goda vänner. Antalet visningar pendlar mycket beroende på artist och musik, men ligger från omkring 15 000 till 250 000, berättar Torgny Nilsson. 

Anders Grahn har varit verksam som låtskrivare i LA och London de senaste sju åren och har sedan 2017 även turnerat som gitarrist med Anastacia och Haley Reinhart. Han befann sig i Malmö när Coronaviruset slog till och kunde inte återvända till LA på grund av reseförbudet.

Anders Grahn.

– Jag skulle tillbaka till LA för att förbereda en USA- och Europaturné med Haley Reinhart, men turnéerna ställdes ju in. Det känns ju lika overkligt för mig som för alla andra i branschen.

Via Facetime

Anders berättar att även om hans ”livejobb” blivit inställda så har jobben som låtskrivare fått ett rejält uppsving. 

– Just nu jobbar jag väldigt mycket med nytt material mest över Facetime, men det har även öppnats upp en del möjligheter att jobba i ett par olika studios här i Malmö och Skåne med folk som jag velat jobba med länge men då inte haft tid och möjlighet. Det har ju absolut varit en positiv grej med detta, berättar Anders. 

Precis som många andra musiker har även Anders testat att köra ett livestreamat gig.

– Det var vår trio DeVille/Zimny/Grahn som körde ett streamat livegig där jag och saxofonisten Peter Zimny spelade live till Fredrik DeVille som körde DJ. Vi har gjort det i många år tidigare på festivaler och klubbar både i Sverige och utomlands, men inte haft möjlighet att spela ihop på länge. Så vi tänkte slå två flugor i en smäll och göra det, samt göra det till ett event som folk kunde ta del av på nätet.

DeVille/Zimny/Grahn.

Fler än tusen tittare

– Det var skitkul, och vi hade ett överraskande kul set även om publiken saknades. Eller, de saknades inte, vi hade över 1 000 personer som tittade på streamen och även en hel del fina människor som swishade över lite pengar som stöd och i uppskattning, berättar Anders.

På institutionen Kulturbolaget har man också börjat med livestreamade konserter. Både Royal Republic, The Sounds och Wilmer X har ställt sig på scenen i en tom konsertlokal.

Totte Lundgren.

Vd:n för KB, Totte Lundgren, berättar att det gått över förväntan och att det blivit väldigt populärt att streama deras konserter.

– Det känns jättebra och har verkligen gått över förväntan. Musikerna har först varit ovana att spela utan fysisk publik men vi har försökt hjälpa dem genom att få dem att tänka att vi är i en tv-studio och spelar in ett program.

90 procent via Swish

Nisse Hellberg i Wilmer X kände sig först inte så bekväm med att spela i en tom lokal men det lossnade för honom och han var väldigt glad över att han hade gjort det efteråt, berättar Totte Lundgren. 

Maja Ivarsson och The Sounds har också kört konsert på KB utan fysisk publik.

– Det var väldigt surrealistiskt att spela i en helt tom lokal men nu med vetskapen av att det var tvåhundratusen views från hela världen så känns det bra att vi lyckade få till ett så verkligt gig som möjligt, säger Maja Ivarsson.

– Men vi saknar våra fans.

Maja Ivarsson och The Sounds.

Via Swish och Paypal

Antalet tittare har varit relativt jämt, mellan 10 och 15 000 har sett livekonserterna samtidigt, och cirka 150 000 till 200 000 streamat i efterhand.

– 90 procent av intäkterna har kommit via Swish eller Paypal men att de samtidigt sålt väldigt många stödbiljetter. På Wilmer X sålde vi 1606 stödbiljetter, folk betalade allt mellan 50 till 500 kronor, berättar Totte Lundgren. 

Cirka tio nya livespelningar är inplanerade på KB framöver och det kommer vara ett varierat utbud och finnas något för alla.

Allsång på KB

Det är dock inte bara ”klassiska konserter” som livestreamas därifrån.

Lördagen den 16 maj intar det populära Malmöbandet Världens Snabbaste Allsång KB:s scen för att peppa igång och underhålla alla stugsittare ute i landet. 

Konceptet som grundades av Johan Allard 2009 har gjort över 200 populära spelningar på bland annat Slagthuset, Ystad Saltsjöbad och Malmöfestivalen och är en allsångsvariant där bandet utlovar ”40 låtar på 60 minuter i 120 km i timmen”.

Medlemmarna i bandet har precis som alla andra känt av Coronakrisen med inställda konserter och gig, men kämpar på med sina liv och karriärer. Sebastian Lilja skriver och spelar in musik, Daniel Berggrensson jobbar bland annat som musiklärare, Cornelius Löfmark (som är ny allsångsledare i gruppen) jobbar med radio och regisserar, Rasmus Berggrensson har kört några internetgig med quiz och musik och Pontus Berggrensson berättar att han köpt en husvagn och försöker komma på vad han vill göra med livet.

Första utan publik

Detta är första gången som de tillsammans ställer sig på en scen utan en fysisk publik framför sig. 

Det känns som att publiken är väldigt mycket viktigare för just er än för andra band, hur tror ni att det kommer det kännas att inte ha en sjungande folkmassa framför er?

– Hade vi gjort en vanlig spelning, kommit in på scenen och det inte var en jävel i publiken då hade det ju varit väldigt sorgligt. Nu är vi ju förberedda och fullt medvetna om att ingen kommer vara där.

Möjligt ess i ärmen

– Men vi är dock säkra på att alla kommer sjunga med på andra skärmen. Vi vill att man ska duka upp något gött framför datorn, samla vännerna och sjunga tillsammans med oss, säger medlemmarna.

Har ni något ess i rockärmen? Kommer ni göra något annorlunda eller nytt jämfört med när ni kör inför en fysisk publik?

– JA med reservation för NEJ. 

Kan publiken förvänta sig någon corona-relaterad allsång?

– Det känns som det är så många som redan gjort det, så vi kommer göra något med andra populära sjukdomar, som till exempel ”Vi går över dagsstänkta berg kolera”, ”I never promise you artros garden” eller hiten ”De cysta ljuva åren”.

Om det här blir lyckat, kan ni tänka er att göra detta igen?

– NEJ med reservation för JA. 

Här streamar du Världens Snabbaste Allsång den 16:e maj

Länk:

https://kulturbolaget.se/konserter/2020/varldens-snabbaste-allsang-livestream/