Försvarsmaktens jätteplan på nytt besök i Uppsala

Publicerad:
Uppdaterad:
Bosse Westin lyckades fånga jätteplanet när det landade i Uppsala på förmiddagen.
Foto: Bosse Westin
Bosse Westin lyckades fånga jätteplanet när det landade i Uppsala på förmiddagen.

NYHETER

Tidigt på torsdagsmorgonen landade Försvarsmaktens jätteplan på Ärna i Uppsala.

– Det kommer att bli en allt vanliga syn i Uppsala, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridskolan på Ärna.

Tillsammans med elva andra länder äger Sverige och Försvarsmakten tre Boeing C-17 Globemaster. Det amerikanska jätteplanet har en vingyta på totalt 353 kvadratmeter, en maximal startvikt på 265 ton, och en höjd på hela 17 meter.

På torsdagsmorgonen var det dags igen. Då landade jätteplanet på Ärna med krigsmateriel från Mali.

– Just nu håller man på att byta grupperingsplats i Mali, och i samband med detta flyger man hem material till Sverige som sedan Försvarsmaktens logistikavdelning tar hand om, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridskolan på Ärna.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET
C-17 i samband med flygdagarna i Uppsala för två år sedan.

Flygplatsen ombyggd för att klara flygplanstypen

Enligt Mats Gyllander kommer det jättelika flygplanet att bli en allt mer vanlig syn i luften över Uppsala.

– Sedan tidigare har vi löpande uppdrag om att ta emot C17. Just nu handlar det om material från Mali, men det kan också vara andra uppdrag. Så det kommer att bli en allt vanliga syn i Uppsala, fortsätter Mats Gyllander.

– Vi har ganska nyligen anpassat flygplatsen för att kunna ta emot större plan av den här typen. Tidigare fick de landa på bland annat Örebros flygplats och sedan fraktas via bilväg till Uppsala. På det här sättet spara Försvarsmakten in både start- och landningsavgiften, och på transporterna till och från Örebro. Dessutom blir det en vinst för miljön.

Publicerad:

LÄS VIDARE