Flera kommuner stoppar sommarhemtjänst

Beatrice Nordensson/TT

Elisabeth Modig-Blåder/TT

Publicerad 2020-04-23

Flera kommuner kommer att neka eller dra in på hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende, trots att det strider mot lagen. Arkivbild.

Flera kommuner kommer att neka eller dra in på hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende, trots att det strider mot lagen. Det visar en enkät som TT gjort.

En tredjedel av de kommuner som svarade på TT:s enkät säger att de kommer att dra in på hemtjänst för deltidsboende eller fritidsboende i kommunen i år på grund av coronapandemin.

De flesta av de kommuner som gör inskränkningar anger personalbrist som det främsta skälet till att man tvingas dra ner.

Redan i slutet av mars meddelade bland andra Orust och Tjörn att de upphör med hemtjänst till personer från andra kommuner som bara bor där delar av året, oftast på sommaren. Och sedan dess har alltså flera kommuner följt efter och fattat liknande beslut.

Flera drar in

TT:s enkät skickades till samtliga 290 kommuner i landet. Av dessa svarade 158.

Bland de svarande angav 47 kommuner (29,7 procent) att de kommer att dra in på hemtjänst eller hemsjukvård för deltidboende. 106 svarade nej (67,1 procent), men bland dessa kommuner angav flera att det eventuellt kan komma att ändras beroende på hur pandemin utvecklas.

I de fall kommunerna beslutat att begränsa hemtjänst eller hemsjukvård anges som främsta skäl bristen på personal. Flera anger också att de gör det som en konsekvens av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att begränsa resande och besök till andra orter för att minska risken för smittspridning.

Strider mot lagen

Att neka stöd- och hjälpinsatser till personer som tillfälligt vistas i kommuner strider mot socialtjänstlagen.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har under coronakrisen uppvaktat regeringen för att få till den lagändring som krävs för att kommunerna ska kunna neka insatser.

– Vi har kontakter varje vecka med socialdepartementet och det här är en fråga som lyfts vid varje tillfälle där vi också berättar att det är fler kommuner som vänder sig till oss med frågor om det här. Men det har än så länge inte gett någon effekt, säger Greger Bengtsson som är samordnare för äldreomsorg på SKR.

Vill göra rätt

De kommuner som beslutat att neka hemtjänst till deltidsboende riskerar kritik eller i förlängningen vite om Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gör en tillsyn.

– Det som är mest olyckligt är att kommunerna vill göra rätt. Men när lagstiftningen inte funkar hamnar man i problem när man inte har möjlighet följa den, säger Greger Bengtsson.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel antal svar.