Halloween nästa för brexit-rysaren

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-04-11 | Publicerad 2019-04-10

Brexit riskerar att spöka för EU och Storbritannien ända fram till halloween.

Utträdet skjuts nu upp till den 31 oktober, om inte alla utträdesavtal godkänns före det.

Premiärminister Theresa May hoppas fortfarande på snabbare ryck.

En hårt pressad May hade bett om en förlängning till åtminstone den 30 juni. Helst skulle hon visserligen slippa vara kvar i EU så länge och därmed också slippa det val till EU-parlamentet i slutet av maj som Storbritannien nu har börjat förbereda.

Resultatet från EU-ledarnas extrainsatta toppmöte i Bryssel blir dock en flerstegsraket.

– Vi ger Storbritannien en förlängning till den 31 oktober med en avstämning i samband med EU:s toppmöte i juni. Det här betyder oerhört mycket för enskilda människor och för företag. Det här löser i sig inte problemen, men nu finns det ett utrymme att föra samtalen i London vidare till förhoppningsvis en överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg ut från mötet.

Fortfarande riskerar ändå Storbritannien en hård brexit – som kan inträffa redan om några veckor.

– Den första skarpa avstämningen görs i maj. Då är Storbritannien när man fortsatt är medlem i EU skyldig att hålla val till Europaparlamentet. Gör man inte det så åker man ut den 1 juni, säger Löfven.

Vill lämna tidigare

Theresa May betonar samtidigt att ett ordnat brittiskt utträde kan ske långt före oktober. På toppmötet fastslogs att Storbritannien bara är kvar "så länge som nödvändigt". Så fort ett utträdesavtal godkänts på båda håll ska ett utträde ske "den första dagen i nästkommande månad".

Det gör att det fortfarande exempelvis är praktiskt möjligt för britterna att undvika det val till EU-parlamentet som man nu redan tvingats preliminärt planera in till den 23 maj.

– Jag anser fortfarande att vi behöver lämna EU, med ett avtal, så fort som möjligt. Om vi kan godkänna ett avtal under de tre första veckorna i maj behöver vi inte delta i EU-valet och kan lämna lördagen den 1 juni, säger May efter toppmötet.

Avsikten med en förlängning är framför allt att ge Storbritanniens oeniga politiker mer tid på sig för att enas om en lösning. Främst handlar det just nu om de förhandlingar som pågår mellan regeringen från Konservativa partiet och oppositionen i Labour.

Löfven anser det helt rätt att ge rivalerna mer tid på sig, när de för en gångs skull börjat prata med varandra.

– Det som är nytt nu är att samtalen mellan Tories och Labour har kommit igång. Det är vi vana vid i Sverige och andra länder att så gör man. Men i Storbritannien är det inte vanligt. Det är unikt. Det här har inte hänt sedan andra världskriget. Då är det en ny situation och då vill vi ge den situationen en möjlighet, säger Löfven i Bryssel.

Motstånd från Macron

Samtidigt finns många frågetecken om processen drar ut på tiden. Hur ska Storbritannien agera i EU under förlängningstiden? Ska landet vara med och avgöra vem som ska bli nästa kommissionsordförande? Ska man utse en egen ny kommissionär?

Några givna svar finns inte. Stefan Löfven är dock inte orolig för att britterna aktivt ska motarbeta det som övriga EU-länder vill göra.

– De har ju själva sagt att de inte vill obstruera arbetet. De deltar till exempel inte praktiskt i förhandlingarna om långtidsbudgeten. De har heller ingen önskan om att försvåra och lägga sig i på ett sådant sätt som skulle försvåra processen. Så jag ser inte det som något problem, säger statsministern.

Toppmötet drog ut rejält på tiden, bland annat på grund av kraftigt franskt motstånd mot en längre förlängning. President Emmanuel Macron ville helst inte gå längre än den 30 juni av oro för att "äventyra" hela EU.

Stefan Löfven beskriver ändå stämningen bland ledarna som god.

– Trots att det är komplicerade förhandlingar så är stämningen god. Det kan finnas en irritation ibland när det gäller vissa detaljer, men det är ändå en bra stämning, hävdar Löfven i Bryssel.

TT: Är du nöjd?

– Ja, jag är nöjd. Det är bra att få en överenskommelse. Alternativet hade varit att vi inom kort hade fått se ett oordnat utträde – i morgon – och det hade naturligtvis inte varit bra, säger statsministern.