Långa fängelsestraff för bilbrännarpar i Skåne

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Räddningstjänsten släcker en bilbrand i Lund den 25 juli 2019, en av alla de bränder som en 23-årig kvinna och en 26-årig man åtalats för att ligga bakom. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Räddningstjänsten släcker en bilbrand i Lund den 25 juli 2019, en av alla de bränder som en 23-årig kvinna och en 26-årig man åtalats för att ligga bakom. Arkivbild.

Ett skånskt par döms till långa fängelsestraff för att ha tänt eld på bilar i sydvästra Skåne i somras.

Mannen nekar till brott. Kvinnan erkänner – men hävdar att hon var tvingad av pojkvännen.

Hon säger att hon blev hotad, slagen och kontrollerad av den 26-årige mannen och dessutom var rädd för att han skulle sprida nakenbilder på henne som hon visste att han hade.

När paret greps efter en stor bilbrand i Furulund utanför Kävlinge i slutet av juli tyckte hon att det var skönt att de åkte fast, har hon sagt, för hon var inne i en negativ spiral.

Det visade sig att de tidigare under sommaren blivit kontrollerade av polis i anslutning till andra bilbränder. I den 23-åriga kvinnans bil låg en bensindunk och i parets mobiltelefoner fanns filmer från bilbränder och tidningsartiklar om bilbränder.

Först nekade båda till brott, men efter några månader i häkte började kvinnan att erkänna.

Hennes uppgifter om tvång och hot går inte att avfärda som helt grundlösa, anser Lunds tingsrätt, men det friar henne inte från ansvar. En av de bilar som antändes tillhörde en arbetskamrat som kvinnan var i konflikt med, och domstolen pekar på hur hon i chattar med pojkvännen visat att hon inte var främmande för att anlägga bränder.

Mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse och kvinnan till fyra år. En nämndeman anser att domstolen borde ta större hänsyn till att kvinnan agerat under hot och tvång, men blev nedröstad.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%