Miljardären Karl Hedin misstänkt för jaktbrott

Miljardären Karl Hedin talar ut: Utsattes för häktestortyr

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Karl Hedin satt i flera veckor häktad misstänkt för att illegalt ha dödat en varg. Men åklagaren har backat på den delen, i utredningen om den misstänkta jakthärvan.

Nu talar Karl Hedin själv ut i Svensk Jakt.

– Det jag utsattes för kan bäst beskrivas som tortyr.

Sågverksmiljardären Karl Hedin pekades ut som huvudman i en jakthärva i Västmanland.

Han misstänktes för att illegalt ha skjutit en varg, och satt under en period i höstas häktad misstänkt för grovt jaktbrott.

– Det jag utsattes för kan bäst beskrivas som tortyr. Fyra kala väggar och en plastöverdragen madrass, lakan och filt men ingen kudde. Det är allt som finns. En taklampa som tänds och släcks av vakterna utanför cellen. En gång i timmen öppnas en slamrande lucka i dörren, berättar han nu för tidningen Svensk Jakt.

Hedin: De försökte knäcka mig

Han hölls medvetet vaken för att brytas ned, berättar han vidare.

– Jag fick diffusa svar om hur det blev med den advokat jag begärt vid inte mindre än tre tillfällen. En gång blev jag inskickad i rastgården med bara några plusgrader ute. 15 minuter utomhus klädd i endast t-shirt och dessutom blev jag ett antal gånger kvarglömd på rastgården i som mest en halvtimme. I fem dygn höll de på så i ett försök att knäcka mig. Det var ingen tillfällighet och inget slarv, det blev uppenbart att det är så man arbetar.

Karl Hedin under häktningsförhandlingarna i oktober 2018.

Gripandet av Karl Hedin baserades bland annat på ett avlyssnat telefonsamtal där han pratar om gråben, då han tillfrågas om vad han skjutit. Men det var bara ett skämt, enligt miljardären.

– Åklagaren har backat om att Hedin skulle ha skjutit en varg. Det åklagaren påstår nu är att han skulle ha jagat varg – utan framgång. Det är ett grundlöst påstående. Min klient satt häktad i tre veckor på enbart den grunden att han skulle ha skjutit en varg. I bästa fall visar det sig att det handlat om slarv, säger advokat Sven Severin.

”I dag har jag en bitter smak i munnen”

Och nyligen tog utredningen om de misstänkta jaktbrotten en ny dramatisk vändning. Den kvinna som var åklagarens huvudvittne, hoppade av. Kvinnan är nära anhörig till en av de fem utpekade männen i härvan. Hon menade att hon hade mått psykiskt dåligt, varför hon hade hittat på allting.

I intervjun med Svensk Jakt menar Karl Hedin att huvudvittnet egentligen ville komma åt sin make, och att polis och åklagare tidigt borde ha genomskådat det.

Vidare anser att polis och åklagare “troligen har fejkat bevis” för att försöka få honom dömd. Och han återkommer till att han utsattes för “häktestortyr”.

– I dag har jag en bitter smak i munnen. Jag har levt ett hederligt liv, jobbat hårt och betalat skatt och jag är efter 50 vuxna år inte straffad. Jag har varit stolt över att leva i ett land med låg korruption och ett rättssystem som garanterade att du inte kastas i fängelse för något du inte har gjort, säger Karl Hedin till tidningen.

Genrebild. En häktesvakt använder nycklar för att öppna en celldörr

Advokaten: Allt kommer att läggas ner

Under processen har många personer slutit upp bakom Karl Hedin. Bland annat startades en stödgrupp på Facebook som 27 000 personer har gått med i.

Formellt är Karl Hedin fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott och förgöring, enligt hans advokat. Den sistnämnda brottsmisstanken innebär att gift ska ha lagts ut i skogen för att försöka döda djur.

– Karl Hedin har hela tiden nekat till brott. Det finns ingen substans i de här misstankarna och vår uppfattning är att allt kommer att läggas ner, säger Sven Severin.

Aftonbladet har sökt åklagaren i ärendet. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen har beslagtagit Karl Hedins vapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljardären Karl Hedin misstänkt för jaktbrott

Karl Hedin

Vargar

Jaktbrott

Jakt

AB Voice