Smittan ökar i Europa igen – men Sverige går mot trenden

Uppdaterad 2020-08-31 | Publicerad 2020-08-30

Efter en längre tid av en nedåtgående trend av bekräftade fall av covid-19 ökar nu smittan i många europeiska länder.

Men Sverige är ett av de länderna som går mot strömmen.

– Vi är ett av få länder med begränsad smittspridning, säger FHM:s generaldirektör, Johan Carlson, till SvD.

Över 25 miljoner människor har nu smittats av coronaviruset i världen. Värst drabbade är USA, Brasilien och Indien.

Men även i Europa kan man se att smittan ökar i flera länder och som ett resultat av detta väntas fler restriktioner införas. Bland annat har både i Tyskland och Frankrike nu bestämt sig för att invånarna måste bära munskydd.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att den svenska strategin varit bra: ”Ett av få länder med begränsad smittspridning”.

Macron utesluter inte lockdown

Frankrike är ett av länderna där smittan ökar snabbt. Där rapporterades 7 000 nya fall under fredagen. Landets myndigheter säger däremot att den ökade smittan delvis är ett resultat av att testningen har ökat, rapporterar Euronews.

Enligt nyhetsbyrån utesluter inte landets president, Emanuel Macron, att införa en ny nationell lockdown.

– Ingenting kan i teorin uteslutas, säger han enligt nyhetsbyrån.

Han säger däremot att han ska göra allt han kan för att förhindra att landet måste stänga ner och att fransmännen måste lära sig att leva med viruset och komma tillbaka till arbetet.

Men det är inte bara i Frankrike som smittan ökar. I bland annat Nederländerna, Tyskland, Belgien, Spanien och Italien visar statistiken att antalet smittofall nu ökar igen efter en tids nedåtgående trend, enligt Johns Hopkins universitet.

”En tornado med en lång svans”

WHO:s Europachef, Dr Hans Kluge, säger att yngre människor troligtvis kommer komma i mer kontakt med äldre människor nu under hösten på grund det kallare vädret, något som han tror kan leda till att dödsfallen kommer öka.

– Det må vara så att yngre människor inte nödvändigtvis kommer dö av viruset. Men det här är en tornado med en lång svans och det är en multiorgansjukdom, säger han enligt Euronews.

Enligt honom har 32 av 55 länder och stater i Europa rapporterat in en ökning på 10 procent eller mer de senaste två veckorna och kallar det för ”definitiv ökning i Europa”.

Bättre förberedda

Han tror däremot att de europeiska ländernas hälsomyndigheter är bättre förberedda nu än när smittan kom till Europa.

– I februari var det första alternativet att stänga ner länderna och starta om. Nu är vi mycket mer sofistikerade i vår kunskap om vad som fungerar. Nu är det möjligt att hantera smittan i samhället samtidigt som att ekonomin fortsätter och skolorna kan hållas öppna, vilket är väldigt viktigt, säger Dr Hans Kluge enligt nyhetsbyrån.

Fortsatt minskning i Sverige

Sverige är däremot ett av de länderna som inte följer den dystra trenden. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik minskar andelen smittade i landet och WHO:s expert, David Nabarro, kallade nyligen Sverige för en förebild när det kommer till att hantera smittan.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterade berömmet i SvD under söndagen. Han säger att den svenska strategin är långsiktig.

– Vår bedömning har visat sig vara korrekt. Strategin ska hålla över tid. Vi är ett av få länder med begränsad smittspridning, till skillnad från flera länder i Europa där smittan kommer tillbaka kraftigt. Jag kallar den champagnekorkeffekten, säger Johan Carlson.

Även i Italien har antalet smittade ökat igen. Bild från San Carlo-sjukhuset i Milano.