Studie: Ryska vaccinet fungerar – kan ge skydd mot covid-19

Publicerad 2020-09-04

Nu kommer indikationer om att det ryska vaccinet ”Sputnik V” ger skydd mot covid-19.

Samtliga 76 deltagare i de första kliniska studierna av vaccinet utvecklade antikroppar, står det i tidskriften The Lancet.

– Med den här publikationen svarar vi på alla frågor som ställts gång på gång i västvärlden de senaste tre veckorna, och som i ärlighetens namn haft ett tydligt mål att smutskasta det ryska vaccinet, säger Kirill Dmitriev, vd för den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.

Två mindre kliniska studier av ”Sputnik V” har gjorts under juni och juli i år på Gamaleja-institutet för epidemiologi och mikrobiologi i Moskva.

Av de 76 deltagarna i studien utvecklade samtliga antikroppar efter tre veckor, och ingen av dem upplevde några allvarliga biverkningar, står det i forskningsrapporten som publicerats i tidskriften The Lancet.

”Tydligt mål att smutskasta”

Större och mer omfattande studier behövs för att kunna slå fast hur säkert vaccinet är på lång sikt, skriver forskarna också i rapporten.

Framförallt var uppföljningstiden i de två första studierna bara 42 dagar, och antalet deltagare var litet.

Dessutom har inget placebo, kontrollvaccin, använts. Deltagarna var också förhållandevis unga, och forskarna anser att mer forskning behövs för att utvärdera vaccinet i olika åldersgrupper.

Från ryskt håll ses resultaten som en framgång.

– Med den här publikationen svarar vi på alla frågor som ställts gång på gång i västvärlden de senaste tre veckorna, och som i ärlighetens namn haft ett tydligt mål att smutskasta det ryska vaccinet, säger Kirill Dmitriev, chef för den statligt stödda investeringsfonden Russian Direct Investment Fund, en av aktörerna bakom vaccinet, enligt Reuters.

Det var i början av augusti som Rysslands president Vladimir Putin gick ut med att landet godkänt vaccinet, efter att det endast hade testats på 38 personer.

Nästa steg

Enligt Vladimir Putin fungerar ”Sputnik V” effektivt och skapar en stabil immunitet.

Men flera experter har varit tveksamma, bland annat eftersom vaccinet inte testats i större studier. Världshälsoorganisationen (WHO) sa i augusti att deras kvalitetsstämpel för ett vaccin kräver att organisationen får göra en noggrann granskning av data rörande vaccinets effektivitet och säkerhet som samlats in under de kliniska testerna.

Kirill Dmitriev uppger för Reuters att minst 3 000 personer har rekryterats till nästa steg som är just en långsiktig klinisk studie av vaccinet, som kommer att inledas under nästa vecka.

De första svaren på den studien väntas i oktober-november i år.

Doktor Naor Bar-Zeev vid Johns Hopkins-universitetets vaccincenter säger till Reuters att de första studiernas resultat är ”uppmuntrande men små”.