Forskare: Första fallet där person blivit coronasmittad en andra gång

Uppdaterad 2020-08-25 | Publicerad 2020-08-24

Forskare i Hongkong uppger att de bekräftat det första fallet där en person blivit smittad av coronaviruset en andra gång, skriver New York Times.

”En uppenbart ung och frisk patient i övrigt har blivit infekterad av covid-19 igen, 4,5 månader efter den första sjukdomsepisoden”, skriver forskarna i ett uttalande.

Upptäckten kan innebära att immuniteten efter en covid-19-infektion i så fall bara varar i ett par månader, och kan påverka arbetet med vaccinframställning.

Det har tidigare rapporterats om fall där man misstänkt återinfektion av viruset, men inget sådant fall har bekräftats med provtagning, skriver New York Times.

I det aktuella fallet har forskarna sekvensbestämt viruset vid båda smittotillfällena och hittat markanta skillnader på de båda virusens uppbyggnad, vilket tyder på att patienten smittats en andra gång.

Hade inga symtom

Patienten ska enligt forskarnas pressrelease inte haft några symtom på covid-19 vid den andra infektionen. Smittan upptäcktes istället när personen skulle resa in i Hongkong och testades för viruset.

Vanliga coronavirus, som orsakar förkylningar, brukar orsaka återinfektioner inom ett års tid, men experter har varit hoppfulla om att det nya coronaviruset skulle bete sig mer likt sars och mers. De två virusstammarna har nämligen setts skapa längre immunitet.

Uppgifterna oroar dock inte Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska institutet.

– Jag är inte så förvånad och jag är inte så orolig heller. Därför att patienten har fått en mildare infektion andra gången och det är inte säkert att vi hade hittat honom om han inte fastnat i en rutinkontroll, sa han i SVT:s Aktuellt under gårdagen.

Mildare infektion viktigt

Att infektionen blev mildare andra gången är viktigt, enligt Petter Brodin.

– Det är precis så vi vill att immunförsvaret ska fungera. I hans fall kan man säga att immuniteten inte förhindrade infektion, men den förhindrade sjukdom. Det är jättebra. Det hade varit värre om han hade blivit jättesjuk andra gången.

Petter Brodin sa också till SVT att det är känt att en liten grupp patienter får en bristfällig immunitet som inte skyddar mot återinfektion.

– De har inte så kallade neutraliserande antikroppar. Vi behöver ett vaccin som injicerar en kraftigare immunitet än det här om vi ska utrota viruset.