Man erkänner spioneri för Kinas räkning i USA

TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2020-07-25 | Publicerad 2020-07-24

Ett spionfall förvärrar den diplomatiska konflikten mellan USA och Kina. Under torsdagen tvingades Kina stänga sitt konsulat i Houston, Texas, som enligt USA varit ett nav i spionverksamheten.

En man från Singapore har erkänt sig skyldig till att ha spionerat på USA för Kinas räkning, enligt USA:s justitiedepartement.

Mannen drev en politisk konsultbyrå, men ska samtidigt ha försökt samla information om amerikanska försvars- och regeringsanställda för Kinas räkning.

I sin roll som chef för konsultbyrån utannonserade han arbetstillfällen, och fick ansökningar från över 400 personer varav mer än 90 procent kom från personal med tillgång till hemligstämplat material.

Han ska också ha betalat för rapporter åt klienter i Asien, men rapporterna skickades till Kinas regering. Aktiviteterna ska ha pågått mellan 2015 och 2019.

Offentliggörandet av åtalet kommer dagar efter det att Kina tvingats stänga sitt konsulat i Houston, som enligt USA har bedrivit spioneri. Kina har svarat med att kräva att det amerikanska konsulatet i Chengdu i sydvästra Kina stängs.

Följ ämnen i artikeln