Rusande dödssiffror i USA – Trump: ”Jag kommer få rätt”

Publicerad 2020-07-20

Rekordnivåer av såväl smittade som döda med corona fortsätter i USA.

Och värre blir det enligt experterna.

Men president Donald Trump viftar bort prognosen.

– Det kommer att försvinna och jag kommer att få rätt.

Över 140 000 personer med covid-19 har hittills dött i USA. Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC kommer dödstalen att fortsätta stiga de närmaste veckorna. Myndigheten menar också att antalet döda kommer att fortsätta öka under såväl hösten som vintern.

Enligt CDC:s ordförande Robert Redfield kommer den kommande hösten att bli en av de tuffaste perioderna för sjukvården någonsin, eftersom man då samtidigt kommer att behöva vårda patienter med vanlig influensa, rapporterar Reuters.

President Donald Trump, som kritiserats hårt för sin hantering av virusutbrottet, försvarar sin hållning och uppger i en intervju med Fox News att han inte tror på prognosen.

– Jag vet inte och jag tror inte att han heller vet, säger presidenten och kallar samtidigt USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci för ”något av en alarmist”.

Trots höga dödssiffror i corona menar Trump att det kommer försvinna och att han kommer ha rätt.

Fauci har bland annat sagt att pandemin är ”utom kontroll” i landet och varnat för att antalet nya smittade kommer att stiga till 100 000 personer per dag om man inte tar till striktare åtgärder.

”Kommer att försvinna”

För sjätte dagen i rad är antalet nya bekräftade fall av coronasmitta i USA över 60 000 personer.

Landet har nu 3,7 miljoner personer med bekräftad corona. Det är lika många smittade som de tre näst värst drabbade länderna, Ryssland, Brasilien och Indien, tillsammans.

Folk i Florida som väntar på att få göra test som visar ifall de haft corona.

Samtidigt har minst 14 stater rapporterat rekordsiffror över antalet inlagda covid-19-patienter på sjukhus i juli, däribland exempelvis Texas, Georgia och Alabama.

Trots smittspridningen vill Trump att landets skolor ska öppna igen om några veckor.

– Det kommer att bli bra till slut. Det kommer att försvinna och jag kommer att få rätt, fortsätter Trump i intervjun.