55-åring åtalas för våld mot sjukhusvakter

Publicerad:
Den uppmärksammade misshandeln har nu lett till ett åtal.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den uppmärksammade misshandeln har nu lett till ett åtal.

NYHETER

Mannen hävdar att vakterna på SUS misshandlade honom.

Ordningsvakterna menar å sin sida att mannen betedde sig ”psykotiskt” och slog dem.

Nu har 55-åringen åtalats för våld mot tjänsteman.

Det uppmärksammade bråket på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö i februari 2019, där en 55-årig man blev avvisad, har nu lett till åtal. Enligt ordningsvakterna som arbetade den natten hade mannen betett sig stökigt och hotfullt samt varit högljudd, varpå de fick i uppdrag att hänvisa honom till väntrummet.

Mannen svarade dock enligt vakterna att han inte tänkte följa med frivilligt, vilket gjorde att de tre ordningsvakterna fick tvinga honom därifrån.

Då blev 55-åringen våldsam.

”Helt psykotisk”

Ordningsvakterna har uppgett att mannen utdelade slag och sparkar mot dem - bland annat mot huvudet och även skrevet på en av vakterna - samt bet en av vakterna i handen.

– Helt psykotisk. Han bara skrek. Vi skrek åt honom att lugna sig och ville få honom under kontroll men han var helt psykotisk. Galen. Benen gick åt alla håll på honom, har en av vakterna berättat i vittnesförhör.

Händelsen ledde till sjukskrivningar för samtliga av vakterna och en av dem drabbades även av en hjärnskakning.

Anmälde vakterna

Tumultet har nu lett till att 55-åringen åtalas för våld mot tjänsteman i Malmö tingsrätt.

Själv har 55-åringen förnekat brott och han anmälde i samband med händelsen ordningsvakterna för misshandel.

I förhör har mannen berättat att han blev upprörd då hans anhöriga inte fick den hjälp han ansåg att hen behövde, vilket ledde till att han inte längre fick vistas i behandlingsrummet.

När vakterna omhändertog 55-åringen uppger han att han inte gjort något motstånd, utan att våldet varit oprovocerat och att vakterna slagit honom blodig samt strypt honom.

”Dom ljuger”

– Då misshandlade dom mig med sparkar och boxar. Han som satt på min rygg tryckte på min hals. Hela tiden från stora korridoren till där jag blir misshandlad skrek jag att jag kan inte andas, har 55-åringen berättat.

Mannen uppger att misshandeln pågått i omgångar och att han vid tidpunkten var rädd för sitt liv.

Han menar att vakternas historia är uppdiktad bara för att skydda den sjuksköterska som slog larm samt för att det inte ska upptäckas vilket våld de utsatt 55-åringen för.

– Dom ljuger till 110 procent.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN