Åtalad frias för bostadsrättssvindel i Malmö

Av: TT

Publicerad:
Malmö tingsrätt friar en 39-årig man från alla anklagelser om att ha varit del av en svindlerihärva kopplat till en stor bostadsrättsförening. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö tingsrätt friar en 39-årig man från alla anklagelser om att ha varit del av en svindlerihärva kopplat till en stor bostadsrättsförening. Arkivbild.

Det går inte fastslå om styrelsen i en stor bostadsrättsförening i Malmö har begått brottet trolöshet mot huvudman eller om föreningen har utsatts för bedrägeri.

Därför väljer tingsrätten att fria en 39-årig man, som åtalats för bland annat grovt penningtvättsbrott.

Domen från Malmö tingsrätt är den tredje i raden i svindlerihärvan kring den stora bostadsrättsföreningen, som med omkring 700 lägenheter är en av de största föreningarna i landet.

En byggföretagare dömdes i augusti i fjol till fängelse i två och ett halvt år för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Genom falska fakturor och missvisande bokföringar fick företagaren in mångmiljonbelopp från föreningen på sitt konto.

Betalade ut 30 miljoner

I november samma år dömdes den tidigare bostadsrättsordföranden till fängelse i ett år och tre månader för att ha tagit emot mutor värda drygt 870 000 kronor. Byggföretagaren och en 39-årig man fick fängelse i tre månader respektive ett år för att ha betalat mutorna.

Den 39-årige mannen åtalades i ett senare skede även för grovt penningtvättsbrott alternativt grovt häleri kopplat tre olika projekt som föreningen hade beställt. Enligt åtalet ska det ha betalats ut närmare 30 miljoner kronor i förskott för projekten.

Den 39-årige mannen och ytterligare en man som åtalats misstänkt för medhjälp till brotten frias dock från alla anklagelser.

För att mannen skulle dömas för brott måste det först fastslås att den gamla styrelsen har begått brottet trolöshet mot huvudman alternativt att föreningen har blivit utsatt för ett bedrägeri, men det har inte kunnat bevisas under rättegången, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Styrelsen brottsmisstänkt

En anledning till att det har varit svårt att reda ut är att medlemmar ur den gamla styrelsen inte har hörts under rättegången. Samtidigt pågår nämligen en förundersökning mot flera tidigare styrelseledamöter, som är delgivna misstanke om trolöshet mot huvudman.

Den 39-årige mannen kan inte heller dömas för grovt häleri eftersom det inte har gått att bevisa att styrelsen har vilseletts när den har ingått avtalen, skriver en enig rätt.

Det har inte heller gått att utreda om 39-åringen har gjort sig skyldig till grovt näringspenningtvättsbrott, som var åklagarens alternativyrkande. Exempelvis råder det oklarheter om vem som har varit ansvarig för de bolag som tagit emot pengar från bostadsrättsföreningen.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN