Inga spår efter Gert-Inge: Kan vara kidnappad

Släpper ny bild på Volvon – inte fått några livstecken

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-08-08

Över en vecka har gått sedan Gert-Inge Bertinsson, 70, spårlöst försvann.

Han tros vara kidnappad – och polisen går ut med en ny bild på hans bil i vädjan om hjälp från allmänheten.

– Vi misstänker mer och mer, för varje dag som går, att det är ett brott som inträffat, säger Robert Loeffel på polisen.

Sista spåret efter 70-åriga Gert-Inge Bertinsson är från förra onsdagen när han vid 17-tiden sågs i Markaryd i Småland. Senare samma kväll anmälde hans anhöriga honom som försvunnen.

Polisen anade direkt oråd och inledde en förundersökning om människorov.

Gert–Inge, 70, är försvunnen från Markaryd och sågs senast i onsdags.

En omfattande sökinsats har sedan dess pågått, samtidigt som polisen gått ut med Gert-Inges signalement och efterlyst tips från allmänheten.

Polisen fokuserar främst på den bil som Gert-Inge använde vid försvinnandet, och väljer nu att släppa en ny bild på den ljusbruna Volvon.

Okända personer sågs i liknande bil

Strax innan 70-åringen försvann ska registreringsskyltar från en lastbil i Markaryd ha stulits. Eftermiddagen därefter ska vittnen ha sett registreringsskyltarna på en bil som stämmer överens med Gert-Inges Volvo.

Bilen som polisen efterlyser tips om är en Volvo XC 90, nyare årsmodell, ljusbrun metallic, med registreringsnummer MXO 017.

I det falskskyltade fordonet ska två okända personer ha synts tillsammans med en äldre man, enligt efterlysningen från lastbilsägaren.

– Vi känner till det och har haft med det i vår utredning också, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronobergs län, och fortsätter:

– Det är viktigt att man inte låser sig fast på registreringsnumret då den kan vara ändrad.

Flera frivilligorganisationer har hjälp till i letandet efter 70-åringen. Under onsdagseftermiddagen startade ett nytt sökarbete.

– Missing People och FIKK har jobbat mycket, och vi hade vi ett mobilt poliskontor i Markaryd.

– Samtidigt har polishelikoptern återigen jobbat i området för att följa upp vissa tips och observationer som allmänheten lämnat, och som vi ville kontrollera från luften.

På onsdagen gjorde polisen nya sökanden med helikopter efter den försvunne företagaren Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd. 

Spåren slutar efter mobilpejling

I samband med Gert-Inges försvinnande pejlade polisen hans mobiltelefon till Markarydsområdet. Men spåren slutar där.

– Vi har koncentrerat våra spaningar initialt inne i Markaryd. Vi pejlade hans telefon natten efter att vi fick anmälan, och den indikerade på att den fanns i ett område från centrala Markaryd och ut på E4. Signalen har dött ut där, och vi har intensivt letat inom det området.

Har ni några livstecken från honom?

– Nej, inga livstecken alls.

Misstankarna om att Gert-Inge är kidnappad har under utredningen förstärkts.

– Vi misstänker mer och mer, för varje dag som går, att det är ett brott som inträffat.

Personer som gjort iakttagelser av Gert-Inge eller hans bil uppmanas ringa 114 14. Vid akut läge ska man ringa 112.

– Vi är väldigt måna om att folk hör av sig om man gjort observationer. Man behöver inte låsa sig just vid Markaryd, om en bil försvinner kan man röra sig i stora ytor, och det är bilen som är jätteintressant för oss att få koll på.