Undersökningar ger Widodo segern i Indonesien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Dita Alangkara/AP/TT
"Jag är lättad", sade Indonesiens president Joko Widodo efter att ha lagt sin röst i onsdagens val.

Joko Widodo ser ut att gå mot seger i valet i Indonesien. Enligt flera inofficiella vallokalsundersökningar har den sittande presidenten fått runt 55 procent av rösterna.

Vallokalerna har stängt i världens tredje största demokrati och en preliminär vinnare väntas bli utropad inom kort. Det mesta tyder på att Joko Widodo får sitta kvar på sin post – men utmanaren Prabowo Subianto säger sig vara optimistisk.

Det enorma landet röstade under åtta timmar på onsdagen i ett val till både parlamentet och presidentposten. Enligt flera opinionsmätningar är 57-årige Widodo en relativt stor favorit, men oppositionen hävdar att valet blev jämnt. Subianto, 67, sade innan han lade sin röst i staden Bogor på Java att han trodde på seger.

Resultat i maj

Med 192 miljoner röstberättigade på runt 18 000 öar är valet i Indonesien en enorm logistisk utmaning. Men det hela rapporteras ha gått lugnt till, även om oppositionen klagar på vissa problem med vallängderna som kan ha påverkat flera miljoner väljare.

Det slutgiltiga resultatet offentliggörs först i maj.

Jämförs med Trump

Valet stod även 2014 mellan Joko Widodo och Prabowo Subianto, då den förre gick segrande ur striden om presidentposten. Han har sedan dess lockat välbehövliga miljardinvesteringar från Kina till nya vägar, järnvägar och flygplatser i Indonesien.

Men satsningarna har gjort honom mottaglig för attacker från Subianto, som med nationalistiska argument varnar för kinesiskt inflytande. Subianto jämförs på flera sätt med USA:s president Donald Trump. Trots stora rikedomar beskriver han sig som en utmanare mot landets elit och med nationalistisk retorik målar han upp utländska influenser som ett hot.

Prabowo Subiantos bakgrund är kontroversiell. Han har anklagats för övergrepp under sin tid som general, och var tidigare gift med exdiktatorn Suhartos dotter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN