Rådjuret fastnade i plastpåse: ”Kunde se paniken i hennes ögon”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Svensson och hennes sambo Anneli Wiklund satt på altanen när de upptäckte ett rådjur med en plastpåse över huvudet.

– Folk skräpar ner något fruktansvärt, det är bedrövligt hur det ser ut, säger Maria Svensson.

Under vintern brukar Maria Svensson och hennes sambo Anneli Wiklund, i Norra Alnö i Eriksdal, mata rådjur vid ett foderbord eftersom de har det skralt med mat då. Under långfredagen satt de båda ute på altanen och njöt av solen när de plötsligt såg ett rådjur vid foderbordet som såg konstigt ut.

– Hon hade en plastpåse på huvudet, berättar Maria Svensson.

Maria Svensson gick bort mot rådjuret för att försöka hjälpa men när hon var ungefär två meter ifrån sprang rådjuret iväg.

1 av 4 | Foto: Privat.
Rådjuret som fastnade i plastpåsen fick avlivas på plats.

”Kunde se paniken”

– Jag kunde se paniken i hennes ögon. Varje gång hon andades in smet påsen åt om huvudet. Det satt som en smäck runt öronen. Hon fortsätter:

– Det var fruktansvärt. Jag fick ont i magen och var väldigt skärrad.

Maria Svensson och Anneli Wikström ringde polisen som hänvisade till en viltvårdare. Viltvårdaren var snabbt på plats och ungefär en halvtimme senare hittade han rådjuret som fick avlivas på plats.

– Hade inte han skjutit rådjuret hade den fått en fruktansvärd död, hon hade inte klarat sig länge med den påsen på huvudet.

”Folk skräpar ner något fruktansvärt”

Maria Svensson tror att rådjuret måste ha trott att det var något ätbart i påsen och stoppat ner huvudet i den.

– Folk skräpar ner något fruktansvärt, det är ju bedrövligt hur det ser ut på vägar och i skogen där folk dumpar säckar med skit, burkar och plast istället för att åka iväg med det till en sopåtervinning.

Hon påpekar att om man har haft picknick i skogen kan man ta med skräpet hem istället.

– Det tar mindre plats i väskan när man ätit upp maten. Det finns ingen anledning att dumpa skräp i skogen när det finns så bra möjligheter att slänga det på rätt sätt.

Publicerad: