Kommunen utreder ”lämpligare placering” av Zlatanstatyn

Uppdaterad 2020-05-19 | Publicerad 2020-05-18

Statyn av Zlatan Ibrahimovic kommer även fortsättningsvis stå i Malmö

Malmös politiska ledning har sagt sitt.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic blir kvar i staden.

Men när och var den sätts upp är ännu inte klart.

– Vi tycker hellre att det får ta lång tid och bli bra än att det forceras fram nånting, säger kommunalråd Frida Trollmyr (S).

Vandaliseringen av Zlatan Ibrahimovics staty och de 29 medborgarförslag som inkommit om dess placering har gjort att kommunstyrelsen i Malmö ska ta ett beslut om dess framtid.

På måndagseftermiddagen samlades kommunstyrelsens arbetsutskott för att ta ställning till det förslagsbeslut som stadskontoret lämnat. Beskedet är att statyn kommer förbli i Malmö och att dess framtida placering ska utredas.

Däremot valde arbetsutskottet att ändra en mening i förslaget. Den om att utredningsgruppen bestående av de berörda nämnderna och Malmö FF ska återkomma till kommunstyrelsen under hösten 2020.

"Värdet tillhör Malmöborna”

– Det är en väldigt speciell situation nu med corona. Kommunen måste prioritera som man gör just nu och känner också att det är det viktiga. Det kanske blir klart lite tidigare eller lite senare. Det viktiga är att placeringen blir bra och hållbar, säger Frida Trollmyr (S), kultur- och fritidskommunalråd.

Statyn skänktes till Malmö stad och kommer alltså stå i staden även i framtiden.

– Det är viktigt att skilja på att vi flyttar den och varför vi flyttar den men statyn i sig och Zlatans betydelse för Malmö är helt oförändrad sen vi tog emot den, säger Frida Trollmyr.

Hon betonar dock att de inte är ”helt tondöva”, vilket ligger till grund för att en lämpligare placering för statyn måste utredas.

Statyns framtida placering är fortsatt oklar.

”Finns alltid en risk”

– Vi är beredda att titta på en annan plats men med det sagt vill jag understryka att vi inte viker oss för vandalism.

Att undvika framtida förstöring av statyn är också en av nycklarna i den framtida placeringen.

– Det finns alltid en risk att saker och ting vandaliseras. Vi ska göra vad vi kan för att förhindra det. Där är placeringen en del i det.

Vad ska ni mer göra för att förhindra det?

– Jag kan säga så mycket som att vi vidtar andra åtgärder för säkerheten också, men det är inget jag vill gå in på.

Valde mellan tre platser

När det gäller statyns framtida placering får en utredning visa var den ska stå. Aspekter som säkerheten och att den samspelar med sin omgivning är dock högprioriterade.

Då statyn placerades på Stadionområdet valde kommunen mellan tre placeringar. En födelsekoppling på Rosengård, en idrottskoppling vid Stadion och en att Zlatan tagit Malmö ut i världen, vid Öresundsbron.

Huruvida de placeringarna är aktuella även nu är dock för tidigt att säga. Inte heller när statyn är tänkt att sättas upp igen är klart.

– Det kan jag inte svara på i dagsläget, tyvärr.

Kommunstyrelsen samlas den 3 juni och ska då ta ställning till arbetsutskottets förslag.