Här får de syn på en delfin vid Hälsingekusten

Publicerad 2020-06-27

När Christian Eriksson var ute på en båttur fick han plötsligt syn på något unikt.

Långt borta cirkulerade fiskmåsar runt något som sprutade vatten.

– Vi insåg inte först att det var en delfin, säger Christian Eriksson.

Tisdagskvällen i Långvind, mellan Söderhamn och Hudiksvall, var varm. Christian Eriksson från Gävle, som har en sommarstuga i området, bestämde sig för att ge sig ut på en båttur med sin systerdotter och föräldrar.

Efter att ha ätit middag ute till havs begav de sig hemåt, och fick syn på något märkligt långt borta i vattnet. Christian Eriksson började filma.

– Det sprutade vatten på ett konstigt sätt som man inte brukar se. När vi kom närmare såg vi att det var en delfin som höll på att hoppa och simma runt, säger Christian Eriksson.

Sällskapet frågade sig om det möjligtvis var en tumlare, men insåg till slut att det var en delfin.

– Det var konstigt. Det är ingenting som brukar finnas utmed Hälsingekusten. Det var väldigt speciellt. Man visste inte riktigt vad det var man såg. När vi kom hem och började googla bilder började bitarna falla på plats.

Christian Eriksson och hans systerdotter Stella Hallberg fick syn på en delfin utanför Långvind, Hälsingland.

”Kan ha kommit fel”

Efter det unika mötet skickade Christian Eriksson in filmen till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som kunde bekräfta att det var en delfin som sällskapet hade sett.

Forskaren Sara Königson säger till SVT Nyheter Gävleborg att det är en unik händelse att sikta en delfin i de vattnen. Den tidigare mest norrgående delfinen syntes till vid Grisslehamn år 2015.

– Jag tror att den har kommit fel. Den kan ha kommit in i nåt fiskstim in i Östersjön och sedan fortsatt att simma längre norrut, säger Sara Königson till tv-kanalen.

Forskaren: Klimatförändringar påverkar

För några dagar sedan sågs en delfin simma runt vid Gräsö i Östhammars kommun i Uppland. Det är oklart om det är samma delfin som också Christian Eriksson fick syn på.

Att delfiner syns så långt norrut kan ha att göra med klimatförändringarna.

– De håller mer till i Atlanten, men börjar ta sig in i Nordsjön och blir vanligare där. Det beror troligtvis på de ökande temperaturerna, säger Sara Königson.

Följ ämnen i artikeln