Oro befaras efter valresultat i Indonesien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Indonesiens sittande president Joko Widodo. Arkivbild.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Indonesiens sittande president Joko Widodo. Arkivbild.

Den sittande presidenten Joko Widodo vann förra månadens presidentval i Indonesien, visar valkommissionens officiella resultat.

Nu befarar många att det kan bli stora gatuprotester.

Den 57-årige Widodo fick 55,5 procent av rösterna mot utmanaren Prabowo Subiantos 44,5 procent, enligt kommissionen.

Redan direkt efter valet den 17 april gav flera inofficiella vallokalsundersökningar Widodo en klar seger i valet och trots att han sade att det officiella resultatet måste inväntas utropade han sig samtidigt till segrare. Men den 67-årige Prabowo Subianto hävdade att det finns bevis på utbrett valfusk och även han utropade att han hade tagit hem segern.

"Inte ge upp"

Valkommissionen resultat kan komma att bekämpas i domstol och med tanke på Prabowo Subiantos invändningar befarar många också att det kan bli omfattande gatuprotester.

– Vi kommer inte ge upp inför orättvisa, fuskande, lögner och dessa handlingar mot demokratin, säger Azis Subekti från utmanarens valkampanj.

Myndigheterna har förstärkt beredskapen inför oroligheter. Militanta islamister som misstänks förbereda attacker i samband med demonstrationer har gripits och människor har hindrats från att ta sig till Jakarta för att delta.

Polisen har också förberett sig med taggtråd, bepansrade fordon och vattenkanoner vid valkommissionens lokaler i staden.

Förkastat tidigare

Den förlorande parten kan vända sig till konstitutionsdomstolen för att klaga på resultatet. Om så inte sker kommer kommissionen att utropa en segrare den 28 maj.

Ännu är det oklart om Prabowo Subianto tänker gå till domstol. Hans överklagande av Widodos seger 2014 förkastades av domstolen.

Valet i Indonesien var en enorm logistisk utmaning med cirka 192 miljoner röstberättigade på runt 18 000 öar. Det enorma landet röstade under åtta timmar i valet som gällde både parlamentet och presidentposten.

Publicerad: