Tyskt vakuum möjlig politisk fara för Europa

Grim Berglund/TT

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2020-02-10

Tysklands förbundskansler Angela Merkel satsade sina kort på efterträdaren Annegret Kramp-Karrenbauer som röstades fram som partiledare för konservativa CDU. Ett år senare slänger hon in handduken. CDU, regeringen och Tyskland kastas in i en slags regeringskris.

Förbundskansler Angela Merkel ska lämna politiken och hennes politiska arvinge ger upp.

Ett politiskt vakuum drabbar Tyskland.

Och ett tomrum fyller Europa, där många EU-länder har svaga regeringar.

Konservativa CDU:s hårt ansatta partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer, ofta kallad AKK, lämnar posten och därmed också avstår att vara förbundskanslerkandidat. Nyheten spred vågor av chock.

Det stabila landet i EU kan plötsligt stå utan tydlig färdriktning.

– Det är bekymmersamt. Merkel är en viktig politiker för Tyskland och Europa. Hon har försökt att få Kramp-Karrenbauer att växa in i rollen. Efterträdaren skulle fullfölja och vidareutveckla det som Merkel står för, och föra vidare det som är bra för Tyskland och Europa, säger Ruth Jacoby, tidigare svensk ambassadör i Berlin.

Tabu bröts

Men Merkels vilja misslyckades. Efter ett tämligen svagt första år som partiledare så beseglades den 57-åriga Kramp-Karrenbauers öde i skandalen i förbundslandet Thüringen. Regionala CDU gick samman med högerpopulistiska och främlingsfientliga AFD och röstade fram en liberal kandidat som regeringschef i delstaten.

Varje samarbete med AFD har varit tabu, gränsen har aldrig passerats.

– Det som hände i Thüringen var en förödmjukelse för Kramp-Karrenbauer och för Merkel, säger Svante Weyler, förläggare som länge följt tysk politik.

Trotset i Thüringen var ett slags uppror mot makten i Berlin, anser han. Platsen för revolten var dessutom extra känsligt, då AFD:s starke man Björn Höcke i Thüringen kallas för fascist av bland annat respekterade tidningen Süddeutsche Zeitung, som sällan använder sådana epitetet.

Djup kris

– Det rör sig om en slags regeringskris. Detta är väldigt problematiskt. Partiet CDU är i en djup kris vilket utvecklar oerhörda spänningar, säger Weyler som lägger till att partnern i regeringskoalitionen, socialdemokratiska SPD, har lågt stöd i opinionen samt har två nya partiledare som inte sitter i regeringen.

– När Kramp-Karrenbauer valdes var det en reglerad avgång för Merkel, där Merkel kvarstod som förbundskansler. Anledningen var stabilitet. Hon ville kröna sin politiska karriär som ordförande i EU i höst. Det är nu satt i fråga, säger Weyler som inte är säker på att Merkel kan sitta kvar när en ny partiledare väljs.

– AKK har flera konkurrenter inom politiken som vill något annat och som nu kanske vädrar morgonluft, säger ambassadör Ruth Jacoby.

En favorit är den tidigare utmanaren Friedrich Merz, 64 år, som förlorade partiledarevalet knappt. Han är en näringslivsman och hans vision är en kraftig högergir för CDU på den politiska skalan. Och därmed också ett mer splittrat, polariserat landskap där den politiska debatten blivit råare efter AFD:s framväxt.

Svaga EU-regeringar

Frågan är om EU drabbas.

"Jag tror inte det går att se några konsekvenser för EU på ett bra tag av AKK:s besked. Hon har ju trots allt inte suttit i regeringsställning. Dessutom går Tyskland nu in i sin ordförandeskapsperiod i EU vilket innebär att man lägger sina nationella agendor åt sidan och tvingas koncentrera sig på den gemensamma dagordningen, skriver Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson till TT.

Men Svante Weyler varnar för det politiska läget i Europa.

– En ledarkris i CDU blir till en ledarkris för EU. Detta är knepigt för Europa där det inte finns särskilt många starka regeringar, säger förläggaren Svante Weyler.

ANNONS