– Jag är kär i Madeleine

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

10 år efter deras allra första möte föll Jonas ner på knä och friade till sin prinsessa

BORGHOLM. Madeleine var bara 17 år när hon fick ögonkontakt med sitt livs kärlek.

I går berättade Jonas Bergström om hur han tio år senare föll ner på knä och friade.

– Jag är här för att jag är kär och förälskad i Madeleine, säger Jonas.

förlovade och förälskade När prinsessan Madeleine och Jonas Bergström offentliggjorde sin förlovning var det efter två månaders hemlighetsmakeri. Redan den 12 juni gick Jonas ner på knä under en romantisk semester på den italienska ön Capri. Det var ett avslappnat och pratsamt par som mötte pressen på Öland i går – och prinsessan strålade ikapp med sin vackra diamantring.

Det var prinsessan Madeleines vackra blå ögon och hennes härliga skratt som fick Jonas Bergström att falla för henne. När de träffades för första gången var prinsessan bara 17. Tio år senare föll Jonas ner på knä och friade.

När Madeleine och Jonas möter pressen i samband med offentliggörandet av sin förlovning är de avslappnade och pratsamma. Madeleines förlovningsring glittrar i solljuset. Det är första gången som hon får bära den öppet. Hennes nyinköpta designerklänning från Fendi fladdrar i de varma Ölandsvindarna.

– Jag är så glad att ni alla är här, säger prinsessan och ler stort mot det fyrtiotal journalister som samlats utanför Solliden. Kamerorna rasslar som syrsor mot Jonas och Madeleine.

”Det var bara vi”

Frieriet skedde på den italienska ön Capri, en plats som Madeleine länge längtat efter att få besöka. Semestern kombinerades med ett besök på Axel Munthes villa San Michele som inspirerat till byggandet av Solliden. I närheten av San Michele föll Jonas ner på knä och friade till prinsessan.

– Det var en vacker sommarkväll i kvällssolen. Det var bara vi, berättar Jonas.

– Jag svarade snabbt med ett ”Så klart jag vill”, säger Madeleine och skrattar.

Det var den 12 juni och paret har hållit förlovningen hemlig sedan dess. Bara den närmaste familjen och ett fåtal vänner har känt till att paret växlat ringar. Alla belades med munkavle för att hemligheten inte skulle läcka ut. Madeleine och Jonas har semestrat både i S:t Tropez och i Torekov efter förlovningen. Eftersom hon inte burit sin förlovningsring har ingen anat något.

– Det är väldigt härligt att vi har haft den här sommaren helt för oss själva, säger prinsessan Madeleine.

Godkändes i går

Jonas håller hela tiden en beskyddande arm om prinsessan som strålar mot fotograferna. Det enda som kan avslöja anspänningen är hans snabba klappar på prinsessans rygg när frågorna kommer.

Tidigt i går morse godkände regeringen förlovningen och med det var alla formaliteter avklarade.

Madeleine har precis som sin storasyster fått vänta i sju år på att förlova sig. Men Aftonbladet kan berätta att kungen egentligen gav Jonas och Madeleine klartecken till förlovningen redan 2008. Då blev de sambor i Madeleines våning i Hovstallet.

”Med på noterna”

Två förlovningar på ett år i en och samma kungafamilj är ovanligt. I februari offentliggjordes kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förlovning. Ett halvår senare var det Madeleine och Jonas tur.

– Vi pratade med både kungen, kronprinsessan och Daniel Westling innan vi for till Capri. De var med på noterna, säger Jonas.

– Självklart är de glada, säger Madeleine.

Madeleine berättar att hon och Jonas fått flera goda råd av Daniel och Victoria. De hade ett samtal med Jonas innan han mötte pressen. Det bästa rådet Jonas fick var att vara sig själv.

– Daniel har ju varit med om det här innan och är ett stort stöd för mig. Vi har en väldigt bra vänskap, berättar Jonas.

I samråd med kungen har Madeleine och Jonas bestämt sig för att vänta med bröllopet tills Daniel och Victoria gift sig.

– Ja, som det ser ut nu så har vi valt att lägga bröllopsplanerna lite längre fram på året. Vi vill så klart invänta kronprinsessans och Daniel Westlings bröllop innan vi tar tag i våra egna bröllopsplaner.

Hemlighetsfull om ringen

Jonas har själv valt ut Madeleines förlovningsring, men vill inte berätta några detaljer kring smycket.

– Det vet knappt Madeleine om, så det är någonting som jag gärna håller för mig själv, säger han hemlighetsfullt.

Efter bröllopet kommer han att fortsätta jobba, men hjälpa Madeleine att representera när det krävs.

– Om jag kan hjälpa prinsessan eller övriga kungafamiljen på något sätt så är det självklart en stor ära.