Brittiska tv-stjärnan förgrep sig på döda

Uppdaterad 2020-10-14 | Publicerad 2014-06-26

Anklagelserna mot den brittiska tv-stjärnan Jimmy Savile växer.

Enligt en ny rapport förgrep han sig på både barn och vuxna från åldrarna fem till 75 år – och skröt om det.

Vissa av offren ska ha varit döda och legat på bårhus när han utförde sina sexuella övergrepp, skriver Sky News.

Efter hans död 2011 kom det fram att Jimmy Savile, en av Storbritanniens mest folkkära personligheter och barnprogramledare, förgripit sig på barn i över 54 år och därmed ses som landets värsta pedofil genom tiderna.

Men nu kommer en ny vittnesrapport som Leeds General Infirmary tagit fram efter att ha pratat med över 60 av Jimmy Saviles offer och tagit del av 26 sjukhusrapporter.

Och resultatet har skakat om landet i grunden.

Var i bårhuset

Jimmy Saviles offer var inte bara barn, utan även män och kvinnor – i alla åldrar. Tre personer ska ha blivit våldtagna, varav två var kvinnliga besökare på ett NHS-sjukhus och en var sekreterare.

Totalt ska Savile ha förgripit sig på minst 103 offer – på 26 sjukhus.

Två oberoende vittnen berättar i rapporten att Jimmy Savile hade enorma ringar gjorda av emaljögon från avlidna patienter på sjukhuset.

– Vet du vad det här är? Det här är emaljögon från kropparna nere i bårhuset. Jag älskar att vara där nere på natten och köra runt kropparna, ska han ha sagt till en sjuksköterska.

Jimmy Saviles hade direkt tillgång till flera sjukhus och dess bårhus under dygnets alla timmar. Enligtvittnesmål ska han särskilt ha skrutit om hur han förgripit sig på flera kroppar i ett bårhus.

– Vi kan inte bevisa dessa anklagelser emot honom. Men hans intresse för de döda verkar ha varit närmast sjukligt, säger Dr Sue Proctor, personen som leder utredningen och ligger bakom rapporten till Sky News.

Patienterna klagade – men ingen lyssnade

Flera vittnen berättar hur Jimmy Savile ska ha förgripit sig på dem under flera månader och att han i vissa fall fått hjälp från andra.

Det gemensamma för flera vittnesmål är att offren sagt att de berättat för personal och chefer på sjukhusen – men att ingen lyssnat och att klagomålen aldrig skrivits ner.

En 16-årig flicka beskrev tidigare för BBC radio hur Jimmy Savile hade kommit in i hennes rum på sjukhuset och hastig börja kyssa henne för att sedan forsätta förgripa sig på henne sexuellt. När hon tog mod till sig och berättade för personalen ska de bara ha skrattat.

Tittade på när de badade

Enligt rapporten har Jimmy Savile även haft fri tillgång till Broadmoor mentalsjukhus där han brukade titta på kvinnor som tog av sig kläderna för att bada samtidigt som han sa kränkande kommentarer.

Institutionen för hälsa i Storbritannien har bett om ursäkt för att Jimmy Savile hade fri tillgång till flera sjukhus och försäkrar att detta aldrig kommer att hända igen.

Jimmy Savile dog i oktober 2011, ett år innan dokumentären som först bevisade att han utnyttjat barn sexuellt i över 50 år kom ut.

Följ ämnen i artikeln