Granne: ”Sa att hon hade kött i frysboxen”

Uppdaterad 2014-06-05 | Publicerad 2014-06-04

Till grannarna sa den finska kvinnan att stanken i källaren berodde på ruttet kött.

Men när polisen bröt upp dörren gjordes den fruktansvärda upptäckten.

I svarta plastpåsar fann man kvarlevorna av minst fem barn.

– Det här är en fullständig chock, säger en granne till Hufvudstadsbladet.

Det är ännu mycket oklart kring de fem döda barnen som hittades under tisdagen i Uleåborg i nordvästra Finland.

Enligt den finska tidningen Ilta Sanomat hade grannar under en längre tid klagat på en stank i trapphuset - som kom från den nyinflyttade kvinnans förråd.

– Hon berättade att hon hade med sig en frysbox med kött i, säger en granne till tidningen.

I tisdags morse beslutade fastighetsägaren att bryta upp dörren till förrådet och ringde till kvinnan. Enligt Ilta Sanomat ska hon ha varit med när dörren bröts upp.

När fastighetsägaren såg de svarta soppåsarna larmades polisen - som gjorde den makabra upptäckten.

"Fem fullgångna foster"

I plastpåsarna hittades kvarlevorna av fem barn. Kvinnan förklarade att hon hade fått missfall för mellan fem och tio år sedan - och sparat fostrerna.

Hon greps på plats, misstänkt för dråp.

Hur gamla barnen var när de misstänks ha dödats har ännu inte gått att fastställa, men det rör sig om minst fem fullgångna foster.

Inte känd av polisen

En teknisk undersökning för att fastställa barnens ålder, och när de dödades har inletts, men svar kommer enligt polisen att dröja.

Enligt kvinnan rör det sig om dödfödda foster, som hon av oklar anledning valt att spara. Hon har inte kunnat ge polisen någon förklaring.

Enligt uppgift flyttade kvinnan, som är gift och har flera barn, nyligen med sin familj in i det aktuella hyreshuset och ska då ha haft med sig de döda barnen i flyttlasset. Kvinnans nuvarande man kopplas inte enligt Kaleva.fi till barnens dödsorsak. Enligt polisen i Uleåborg har de döda barnen olika fäder men deras inblandning i fallet är fortfarande okänt.

– Det är möjligt att fäderna inte känt till barnens existens, säger kriminalkomissarie Seppo Leinonen vid Uleåborgpolisen till Kaleva.fi.

Grannar i chock

Grannarna i huset i Uleåborg är chockade.

– Det här är en fullständig chock. Kvinnan var lite speciell och tillbakadragen men mycket lugn och trevlig. Hon talade aldrig om privata angelägenheter, säger en granne som arbetat med kvinnan till Hufvudstadsbladet.

En vän berättar för Ilta-Sanomat att han träffat den misstänkte kvinnan så gott som varje vecka i många år, men aldrig märkt att hon skulle ha varit gravid.

– Hon tycker om barn och pratade ofta varmt om sin son.

Flera andra vänner berättar för tidningen att de vetat om att kvinnan varit gravid, men säger att hon sagt att graviditeterna slutade i missfall.

På sin Facebooksida har kvinnan lagt upp många bilder på sin familj, bland annat när de är på resa. Hennes inlägg är vardagliga.

Hon jobbar som servitris i Uleåborg, och omgivningen har inte märkt något av hennes mörka hemlighet. 

Senast fredag måste den misstänkta 35-åriga kvinnan begäras häktad. Hon är inte känd av polisen sedan tidigare.