Obama: ”Gå och rösta, Alabama”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klockan tickar ner mot det ödesmättade senatorsvalet i Alabama.

President Donald Trump uppmanar sina kärnväljare att rösta på Roy Moore – den skandalomsusade och sexbrottsanklagade republikanska kandidaten.

Förre presidenten Barack Obama har också gått ut med en uppmaning.

– Det här är allvar. Du kan inte skippa det här valet. Gå och rösta, Alabama, säger han i ett inspelat meddelande.

Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN

Senatorsvalet i Alabama har gått från att vara en lokal angelägenhet till att engagera på högsta federala nivå.

Med bara timmar kvar vädjade Donald Trump till republikanernas kärnväljare: ”Jag behöver att Alabama går och röstar på Roy Moore”.

Meddelandet gick ut i ett så kallat robocall, ett inspelning som spelas upp i automatiska telefonsamtal till medborgare.

Två partier kan spela det kortet – Demokraterna har också dragit in ett tungt namn. Med förre president Barack Obama hoppas man att Alabama-borna ska kryssa demokratiska kandidaten Doug Jones.

”Doug Jones slåss för jämlikhet och utveckling. Han kommer kämpa för rättvisa. Det här är allvar. Du kan inte skippa det här valet. Gå och rösta, Alabama”, hörs Barack Obama säga i meddelandet.

Anklagas för sextrakasserier

Republikanernas Roy Moore, 70, har hamnat i ordentligt blåsväder sedan han anklagats för att ha sextrakasserat tonåriga flickor, då han själv var i 30-årsåldern. Roy Moore nekar och menar att han utsatts för en smutskastningskampanj.

Flera topprepublikaner har ändå krävt att Roy Moore hoppar av valet.

– Han borde omedelbart kliva åt sidan och låta Alabamas invånare välja en kandidat som de kan vara stolta över, sa John McCain.

Men Moore vägrar att dra tillbaka sin kandidatur.

Ersätter Sessions

Valet på tisdagen gäller vem som ska sitta på en av Alabamas två stolar i amerikanska senaten, efter att förre senatorn Jeff Sessions tagit klivet upp som justitieminister i Donald Trumps regering.

Om Alabamas senatorsstol faller i Demokraternas händer kan det påverka Trumps makt. Experter tror att en republikansk förlust kan orsaka en dominoeffekt som i sin tur kan resultera i demokratisk majoritet i Senatshuset i Washington. Just nu har Republikanska partiet 52 av 100 platser mot Demokraternas 48. Innan skandalerna kring Roy Moore förutspådde inget av partierna att makten i Senaten skulle kunna tippa över förrän tidigast presidentvalet 2020.

Alabama har inte valt en senator från Demokraterna på 25 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE