Skogsägare kan få stöd efter brandsommaren

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal var en av de större bränderna som härjade i somras.
Foto: Pernilla Wahlman/TT
Skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal var en av de större bränderna som härjade i somras.
Sverige fick hjälp från flera andra länder för att släcka bränderna. Här passerar en konvoj av med polska brandbilar Rättvik på väg norrut.
Foto: Lisa Abrahamsson /TT
Sverige fick hjälp från flera andra länder för att släcka bränderna. Här passerar en konvoj av med polska brandbilar Rättvik på väg norrut.

Omkring 300 större skogsbränder härjade i Sverige somras. Nu vill Skogsstyrelsen ge ekonomiskt stöd till skogsägare i Dalarna, Gävleborg och Jämtland.

– De vanliga resurserna räcker inte till i de här länen, säger generaldirektören Herman Sundqvist.

Bränderna runt Kårböle i Ljusdal, det värst branddrabbade området i somras, härjade på närmare 9 000 hektar, främst i skogsmark. Kvar i dag är sotiga rester av skog och mark som ofta vårdats i generationer, konstaterar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

– Jag är ju skogsägare själv, så jag vet ju vad skogen betyder för många. Det här handlar inte bara om ekonomi, utan om personliga tragedier också, säger han till TT.

Sundqvist valde just Kårböle för att presentera myndighetens förslag på hur de drabbade skogsägarna kan få ersättning från staten.

– När man ser sig omkring här är det fullt av sotiga tallar. Och just sotet är problemet i hanteringen nu, säger han per telefon.

– Sot får inte förekomma i massaprocessen, så då är timmer eller energived det enda alternativet.

Risk för insekter

Det brandskadade virket kostar mer både att såga upp och att transportera enligt Skogsstyrelsen, som lämnar ett förslag till regeringen på olika stöd för totalt 72 miljoner kronor. Områdena som pekas ut för stödet är Dalarna, Gävleborgs och Jämtlands län.

– Det är områden där det totalt sett är så mycket skog som har drabbats att det behövs stöd för att ta hand om allt virke, säger Herman Sundqvist.

– Stödet behövs för att vi ska kunna få bort virket ur skogen och minska risken för skadeinsekter.

"Tuff tid"

Skogstyrelsen föreslår fyra olika typer av stöd, bland annat ersättning till skogsägare för ökade kostnader för att avverka och transportera det brandskadade virket, men också till väghållare för att rusta upp vägar där mycket av timret kommer att transporteras.

Förslagen ska nu analyseras av regeringen.

"Det har varit en tuff tid för de skogsägare som drabbades av sommarens bränder. Det handlar många gånger om stora skogsområden som har skötts och brukats i generationer, samt stora ekonomiska värden", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Det är viktigt att samhället går in och stöttar i det här exceptionella läget och därför fick Skogsstyrelsen i uppdrag att hitta ett sätt att kompensera de drabbade inom skogsbruket för de skador och extra kostnader som inte försäkringsbolagen täcker".

Publicerad:

LÄS VIDARE