Skippade tårta – bjöd bröllopsgästerna på hav av chokladbollar

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

När Albin och Elina Ahlman skulle gifta sig ville de göra något lite annorlunda.

Så istället för en bröllopstårta blev det – 2 000 chokladbollar.

– Vi har några hundra kvar här i frysen – men nu kan vi äta hela hösten!

Att gifta sig innebär ofta att följa en rad på förhand uppsatta traditioner. Det var något som Albin, 27, och Elina Ahlman, 24, blev varse då de skulle gifta sig den 20 augusti i Götene i Västra Götaland.

Men de valde att strunta i traditionerna och i stället för en bröllopstårta satsade de på chokladbollar, som Skaraborgs läns tidning var först med att berätta om.

– Varken jag eller Albin är några stora tårtfans och när vi kände att vi skulle försöka tänka lite nytt kring bröllopet kom vi på att chokladbollar ju är fasligt gott, säger Elina.

Fick köpa en ny frys

Så redan två månader innan bröllopet skulle äga rum började de rulla. De fick beställa hem storpack av alla ingredienser från ett konditori och i en stor degblandare hade de i ett till två kilo smör åt gången för att kunna göra ungefär 200 chokladbollar i taget. Till slut hade de så många bollar att frysfacken började att bli fulla.

– Vi bor i ett kollektiv och har inte så mycket plats. Då fick Albin åka iväg och köpa en ny frysbox. Så nu har vi en chokladbollsfrys.

2 000 chokladbollar – och en jätteboll

De rullade alla bollar själva men i mitten av sommaren råkade Albin bryta handen och då fick även vänner och bekanta ställa upp i chokladbollsmakeriet. Bröllopet skulle ha 170 gäster och de hade räknat med att alla skulle få åtminstone tio chokladbollar var. Så när det var dags för den stora dagen stod 2 000 chokladbollar redo.

– Men jag ville ändå ha något som liknade en tårta som vi kunde skära tillsammans. Så några dagar före bröllopet gjorde vi en jätteboll. Bara i den var det två kilo smör och den var verkligen astung. Ovanpå stod två smurfar som jag hittade i en leksaksaffär – det kändes lite roligare än ett klassiskt brudpar. Och så blev det hjärtströssel.

”Vi har några hundra kvar”

Men paret tänkte även på att alla gäster skulle kunna äta bollarna, så utöver de klassiska chokladbollarna blev det även 200 dadelbollar och diverse olika mjölkfria varianter. Under bröllopet märkte de dock att de kanske tagit i lite när de beräknade chokladbollsmängd.

– Vi har några hundra kvar här i frysen. Men det är jättebra – nu kan vi äta hela hösten! Dessutom hade vi beställt 200 liter popcorn från biografen här i Skara och även det har vi en hel del kvar av. Men bättre det än att det skulle tagit slut!

Vad fick ni för reaktioner på ert tilltag?

– Det var väldigt uppskattat. Den enda som opponerade sig lite var Albins farmor som tyckte vi skulle haft en tårta. Men alla förstod att vi ville tänkta nytt och när alla bollar var uppdukade såg det rätt häftigt ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE