Delar av utredningen mot kulturprofilen läggs ner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Delar av förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen läggs nu ner, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Förundersökningen fortsätter dock för de delar där misstankar om brott finns kvar.

– Han är nöjd över åklagarens beslut, men så klart bedrövad över att det kvarstår en misstanke, meddelar kulturprofilen via sin advokat Björn Hurtig.

De misstankar som nu läggs ner i förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen avser anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under mars 2013- april 2015 uppger åklagarmyndigheten.

– Utöver de delar av utredningen som nu läggs ner, så fortsätter förundersökningen. För de delar där utredningen fortsätter, råder det fortfarande förundersökningssekretess, därför kan jag inte säga något mer, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Anledningen till att åklagaren lägger ner förundersökningen i de brott som avser anmälningar om sexuella ofredanden och våldtäkter mellan mars 2013 och april 2015 är dels att några brott har hunnit preskriberas och dels att det inte går att bevisa vad som har hänt. 

– Det är alltid uppförsbacke att utreda misstankar om brott som ligger bak i tiden, ju längre tid mellan de anmälda brotten tills dess man kan starta en utredning desto svårare blir det, säger Christina Voigt till Aftonbladet.

– Jag tycker vi har gjort de utredningsåtgärder man kunnat göra och utifrån det som kommit fram är min bedömning att det inte går att styrka brott i de delar där jag nu lagt ner.

Nekar till samtliga anklagelser

Kulturprofilen meddelar via sin advokat Björn Hurtig att han är lättad.

– Han är nöjd över över att åklagaren fattat beslut att lägga ner delar, men så klart bedrövad över att det kvarstår någon del där hon vill fortsätta utredningen.

Vilken del av utredningen som kvarstår?

– Det är en misstanke så vitt jag förstår som kvarstår, resten ska vara nedlagt. Jag tror även att den kommer att läggas ner, men det är min personliga syn på saken, säger Björn Hurtig.

Hur mår kulturprofilen i dag?

– Han mår lite bättre med tanke på att man lagt ner i princip allting, men det är fortfarande jobbigt att ha någon som helst misstanke hängande över sig, som han fortfarande nekar till i sten.

Det var Dagens Nyheter som först avslöjade anklagelserna om sexuella ofredanden mot kulturprofilen som har nära kopplingar till Svenska Akademien. Då vittnade 18 kvinnor om övergrepp som de menar han har utsatt dem för. De sexuella ofredanden ska ha inträffat mellan 1996 och 2017. Minst åtta av kvinnorna har polisanmält honom. Akademien har brutit alla band med Kulturprofilen och hans verksamhet och även anlitat en advokatbyra som utreder ledamöternas koppling till honom, samt beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

Genom sin advokat Björn Hurtig gav kulturprofilen under förra veckan sin syn på anklagelserna som riktats mot honom och nekar till samtliga.

– Hela hans liv har mer eller mindre slagits i spillror, sa Björn Hurtig till Dagens Nyheter.

Aftonbladet söker också Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE