Dödsdomen ett försök att knäcka brödraskapet

Dödsdomen mot Egyptens avsatte president Muhamed Mursi är en rakt igenom politisk dom.
Den är ett led i militärregimens försök att en gång för alla knäcka sin värsta motståndare, det muslimska brödraskapet.
En kamp som påminner oss om den arabiska vårens dystra öde.

Den som letar efter ett val mellan de onda och de goda gör klokt i att ägna sig åt någonting annat än utvecklingen i Egypten efter den folkliga revolutionen våren 2011.
För det som började så lovande med att den mångårige diktatorn Hosni Mubarak störtades av genuina folkliga protester och som följdes av demokratiska val, har fullständigt spårat ur.
Demokratiaktivisterna är de verkliga förlorarna i det egyptiska dramat.
Det finns inte mycket gott att säga om Muhammed Mursi men han blev trots allt vald till president av det egyptiska folket.

Försökte bli allsmäktig

Problemet var att han bara såg demokratin som ett sätt att ta makten. När han väl satt i presidentpalatset försökte han göra sig allsmäktig. Många egyptier som inte ville att islam ska styra politiken sparkade bakut.
De gigantiska demonstrationerna på gatorna slutade med att militären avsatte Mursi sommaren 2013. När det muslimska brödraskapets anhängare protesterade sköt militären ihjäl flera hundra av dem för att markera att det var slut på den öppning som den arabiska våren gett.
Nu är landet tillbaka i gamla hjulspår. Militären har åter makten. Generalen al-Sisi lät sig väjas till president i ett val där huvudmotståndarna förvägrades att ställa upp. Militärregimen har ingenting att göra med demokrati. De förtrycker meningsmotståndare, förföljer journalister som inte går i deras ledband och har återupprättat den polisstat som Mubarak en gång förvandlade Egypten till.
Muslimska brödraskapet är numera en förbjuden rörelse. Stämplade som terrorister.

Domen var väntad

Kampen mellan brödraskapet och militären går mer än ett halvsekel tillbaka. En kamp där militären fram till den arabiska vårens utbrott i januari 2011 ständigt utövat en stenhård kontroll på islamisterna.
Brödraskapet lyckades kidnappa den arabiska våren för sina egna syften, att göra om Egypten till en religiöst styrd stat om än inte lika extrem som Islamiska statens kalifat.
När Mubarak föll var brödraskapet den enda politiska rörelsen som hade ett välorganiserat nätverk över hela landet. De flesta egyptier hade inte en aning om vad demokrati var men brödraskapet kände de till.
Dödsdomen mot Mursi var väntad men kommer förmodligen inte att verkställs ens om Stormuftin, den religiösa instans som måste ge sitt godkännande, säger ja.
Domen är ett sätt att skrämma brödraskapets anhängare.

Inget med rättvisa att göra

Det senaste året har militärregimen anordnat en rad massrättegångar mot anhängare av det muslimska brödraskapet. Hundratals har dömts till döden på högst dubiösa grunder men nästan ingen har avrättats.
Det handlar egentligen inte om vad Mursi eller de övriga dömda gjort. De utgör helt enkelt ett hot mot militären. Ett hot som general al-Sisi vill eliminera. Men för att det ska se bättre ut i egyptiernas och omvärldens ögon försöker man ge processen ett sken av rättvisa. Men rättegångarna har inget med rättvisa att göra. Det är en politisk skådeprocess.
Varken militären eller det muslimska brödraskapet under Mursi kommer att ge egyptierna demokrati eller välstånd. Båda är makthungriga och har en helt egen agenda som struntar i folkflertalets väl och ve.

ANNONS