Osannolikt med åtal mot misstänkta medhjälpare

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Paret ännu misstänkta för inblandning i mordet på Lisa

1 av 2

Allt mer tyder på att 35-åringens fru och bror kommer att undgå åtal för mordet på Lisa Holm, 17.

Enligt vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm är bevisen inte tillräckliga.

– Det krävs en hel del till för att det ska komma upp i tillräckliga skäl för åtal, säger han till Aftonbladet.

Med tolv dagar kvar till åtal tyder allt mer på att den huvudmisstänkte 35-åringens lillebror och fru inte kommer att åtalas för mordet på Lisa Holm.

Lars-Göran Wennerholm uppger att det krävs "en hel del till" vad gäller bevisning för att ett åtal ska kunna väckas mot de två påstådda medhjälparna.

Fortfarande misstänkta

De två personerna släpptes på fri fot med en veckas mellanrum i slutet av juni och befinner sig sedan dess i hemlandet Litauen. 35-åringens lillebror är skäligen misstänkt för mord och frun är misstänkt för skyddande av brottsling.

– Hon är fortfarande misstänkt på sannolika skäl men det räcker inte heller till åtal, säger Lars-Göran Wennerholm.

I onsdags hölls avslutande förhör med 31-åringen och 34-åringen på polishuset i den litauiska huvudstaden Vilnius. På plats var också chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm.

Men något genombrott i utredningen ledde förhören inte till:

– De har svarat på frågorna och vi har genomfört vad vi skulle genomföra. Vi har presenterat lite grann för dem hur läget ser ut i utredningen, säger Lars-Göran Wennerholm.

Inväntar svar

Under kommande dagar räknar åklagaren med att ta ett slutgiltigt beslut om att väcka åtal eller inte mot 31-åringen och 34-åringen.

– Jag ska sätta mig ner för att få en helhet innan jag bestämmer mig hur jag ska göra. Jag har inte heller fått alla svar från NFC (Nationellt forensiskt center, tidigare SKL), än, säger Lars-Göran Wennerholm.

Samtidigt som misstankarna ännu inte räcker till ett åtal mot brodern och frun har man enligt åklagaren ”mycket starka brottsmisstankar” mot 35-åringen.

– Den häktade i Sverige kommer det att väckas åtal mot. Där är bevisningen god, säger Lars-Göran Wennerholm.

Som Aftonbladet rapporterat tidigare handlar bevisningen enligt åklagaren bland annat om blodspår från 35-åringen på Lisa Holms tillhörigheter.

Publicerad: