Svenske S-politikern och fotbollsspelaren i terrorkaoset

Publicerad 2015-07-20

Minst 30 personer dog och runt 100 skadades i en misstänkt terrorattack i Turkiet i dag.

Mitt i kaoset fanns S-politikern Evin Cetin, 31 – och Dalkurd FF:s kapten Peshraw Azizi, 28.

– Om ingen stoppar IS så kommer detta snart att hända i Sverige, säger Evin Cetin till Aftonbladet.

Svenska S-politikern Evin Cetin (till höger) är tillsammans med Peshraw Azizi (till vänster) på plats i Suruc där minst 28 personer dog i en explosion.

Minst 30 personer dog och ett hundratal skadades i en misstänkt självmordsbombning i den turkiska staden Suruc i dag. De flesta var unga studenter. En regeringskälla kopplar terrorsekten IS till dådet, uppger Reuters, och enligt tidningen The Hurriyets obekräftade uppgifter utfördes attacken av en 18-årig kvinna. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan fördömde attacken på måndagseftermiddagen.

– Vi drunknar i sorg över att 28 medborgare dog och ett stort antal personer skadades i ett resultat av en terrorhandling, sa han enligt Al Jazeera.

"Döda kroppar i hela parken"

Explosionen skedde under en presskonferens i en park vid ett kulturcenter, där hundratals unga aktivister samlats.

S-politikern Evin Cetin, 31, är på plats i Suruc för att jobba med ett biståndsprojekt för barn vars föräldrar dött i IS-attentat och var på väg till parken som förvandlades till ett blodbad.

– Om vi inte hade gått till grossisterna för att köpa två lastbilar med vatten och andra förnödenheter att skicka över till grannstaden Kobane, så hade vi ju varit där. Det var ju vår samlingsplats, säger hon.

– När vi var på väg tillbaka dit fick vi ett telefonsamtal där en person skriker panikartat: "Det ligger döda kroppar i hela parken i kulturområdet", säger hon.

Nära IS-drabbad stad

Evins bil tvingades istället åka direkt till ett hotell där hon nu är i trygghet.

– Det är klart att man är glad att man inte var på plats, men det känns tragiskt att säga så när så många mist sina liv, säger hon.

Suruc ligger precis vid den syriska gränsen - en mil från staden Kobane, som sargats svårt av flera IS-angrepp. På natten mellan den 24 och 25 juni dog minst 35 personer i Kobane efter en attack av den islamistiska terrorsekten. Suruc, som likt Kobane har en kurdisk majoritet, har tagit emot och försökt hjälpa flyktingar från den syriska grannstaden och runt 20 000 flyktingar därifrån bor i läger kring Suruc.

”Barbariskt och strategiskt”

Minst 300 medlemmar av förbundet för socialistiska ungdomsorganisationer, SGDF, bodde på Amara Culture Center, som ett del av ett sommarläger med målet att hjälpa till att bygga upp Kobane igen. Presskonferensen handlade om en hjälpauktion där man samlat in förnödenheter – och träd att plantera i Kobane.

– Det klart att man känner en enorm frustration. Vi var ju här för att hjälpa de barn som miste sina föräldrar i den förra attacken och så kommer det en ny, säger Evin Cetin.

– Det är ju barbariskt och strategiskt, det de har gjort. Explosionen sker mitt under en presskonferens som man kan följa live på nätet.

I början av juni befann hon sig 70 meter från ett annat bombdåd med flera döda, i samband med Turkiets parlamentsval.

– Detta känns lite som en upprepning, men nu är det på en plats där vi har jobbat i flera dagar, på en plats där vi visste att ungdomarna skulle vara, på en plats där vi säkert känner en del av ungdomarna som gått bort, säger hon.

Dalkurds lagkapten på plats: ”Man är chockad”

Med sig har hon division 1-fotbollslaget Dalkurd FF:s lagkapten, Peshraw Azizi, 28. Han säger att han gärna velat träffa volontärerna i parken om inte inhandlingsturen kommit emellan.

– Man är ju chockad och har svårt att smälta det här, säger han.

– Hur kan man låta terroristerna gå fria på gatorna och förstöra för de människor som vill göra något bra?

I går var han i kulturcentrets park där dådet skedde, och träffade några lokala Dalkurdsupportrar.

– De var glada att träffa mig och jag var glad att träffa dem. Och i dag är vi alla plötsligt i sorg, säger han.

– Jag skrev till och med till en vän i går i går att ”man vet aldrig vad som kan hända här, men vi är trygga”. Och så händer det här.

De blir kvar i Turkiet i några dagar till, för att fullborda projektet som samlat in över 200 000 kronor till behövande i Kobaneområdet, sedan återvänder de till Sverige. Peshraw ser fram emot att komma hem till vänner, familj - och fotboll.

– Fotbollen fungerar alltid som en liten psykolog. När jag tränar så mår jag bra, det får bli mitt sätt att bearbeta detta på.

”Kan snart ske i Sverige”

Evin Cetin är förbannad på den turkiska regeringen, som hon menar främjar IS verksamhet.

– Att IS finns här i Turkiet är inte något ovanligt. Den turkiska regeringen möjliggör för IS-anhängare logistiskt att ta sig till Syrien, men också för dem att organisera sig här på plats, säger hon.

Nu vill hon att omvärlden ska ta tag i situationen.

– Vi träffade barn i Kobane på 4-5 år som fått fingrarna avskurna, som blivit beskjutna, som fått föräldrarna avrättade framför sig. Det här är ju en organisation som hela världen måste ha som sin högsta angelägenhet att stoppa. De gör det här, men får vi inte stopp på dem så kommer det snart att ske i vårt land, Sverige.

Wallström: ”Helt fasansfullt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) fördömde dådet i samband med ett utrikesministermöte i Bryssel.

– Det är helt fasanfullt, särskilt då det är på en plats där människor samlats för att de har bestämt sig för att hjälpa, sa hon enligt TT.

– Det är chockartat för alla som fått ta del av detta i dag.

Enligt Utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om att svenskar skulle ha kommit till skada i attentatet. Man avråder sedan tidigare svenskar att resa i området.