Löfven oroas av AF-besked om neddragningar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven (S) ska efter Arbetsförmedlingens neddragningsbesked kalla till sig ett antal myndigheter för att höra om statlig närvaro hela landet. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) ska efter Arbetsförmedlingens neddragningsbesked kalla till sig ett antal myndigheter för att höra om statlig närvaro hela landet. Arkivbild.

Regeringen oroas över den statliga närvaron i landet efter Arbetsförmedlingens besked om att 130 kontor kan komma att läggas ned.

Statsminister Stefan Löfven avser att kalla myndigheter till möte om tillgång till statlig service.

– Det är viktigt att vi säkerställer att Arbetsförmedlingen kan se till att människor i alla landets kommuner åtminstone ska kunna ha bokade besök när sådana behövs, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT.

Budget och januariavtal

Arbetsförmedlingen meddelade häromdagen att mer än hälften av myndighetens kontor, 130 av 242, kommer att läggas ned. Det beror på neddragningar som följer av att riksdagen röstade igenom M-KD:s budgetförslag före jul samt att regeringen och dess samarbetspartners Centerpartiet och Liberalerna enats om att förmedlingen ska "reformeras i grunden".

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har sagt att det framför allt kommer att få konsekvenser för mindre och medelstora orter.

– Vi måste se vilka orter som drabbas och i vilken takt det går, säger statsministern.

Kalla till möte

Han säger att regeringen också ska, inte bara på grund av AF-beskedet, kalla ett antal myndigheter till ett möte om statlig närvaro ute i landet.

En debatt är till exempel igång även om Kronofogdens beslut att avveckla kontor i mindre orter som Mora, Arvika och Hudiksvall för att flytta verksamheten där till kontor i centralorterna Karlstad, Falun, Gävle och Sundsvall.

På TT:s fråga om debatten oroar regeringen svarar statsministern:

– För regeringen är det viktigt, det har jag sagt många gånger, att hela Sverige ska kunna leva men också kunna växa. En del i det är den statliga närvaron.

– Självfallet har alla myndigheter ett ansvar för att verksamheten bedrivs så effektivt som möjligt, men ur regeringens synpunkt är det också så att den statliga servicen ska finnas i hela landet.

På mötet, där han själv och civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska företräda regeringen, vill de höra hur myndigheterna arbetar för att det ska finnas tillgång till god service för medborgarna oavsett var de bor. Det kan till exempel handla om hur myndigheterna samordnar sig, enligt Löfven.

Göra mer?

– Och vi vill ta reda på om regeringen kan göra något mer för att vi ska ha en god service i hela landet, säger statsministern.

Dag för mötet är inte bestämd än, inte heller vilka som ska bjudas in.

Han framhåller att fler statliga servicekontor ska upprättas ute i landet, där myndigheter kan samlokalisera kontor, och att regeringen avser se över om ytterligare verksamhet kan utlokaliseras, från Stockholm, till exempel.

Under den förra mandatperioden tog regeringen beslut om utlokalisering och nyetablering av myndigheter utanför Stockholm med totalt cirka 2 000 arbetstillfällen.

Publicerad:

LÄS VIDARE