Irakisk offensiv mot IS i natt

Uppdaterad 2016-05-30 | Publicerad 2016-05-23

Civila instängda i staden

Terrorsekten IS har haft kontroll över staden Falluja i över två år.

I natt aviserade den irakiska regeringen att man kommer att gå till attack för att ta den tillbaka.

– Vi är på väg mot en stor seger, säger premiärminister Haider al-Abadi.

Omringad av militära befäl höll Haider al-Abadi ett segerrusigt tal sent på söndagskvällen.

I talet, som tv-sändes, berättade han att Irak planerar en storoffensiv mot staden Falluja, 6,5 mil väster om Bagdad.

Falluja har varit ett av terrorgruppen IS starkaste fästen i mer än två år. Den senaste tiden har dock de irakiska styrkorna ryckt allt närmare.

– Vi är på väg mot en stor seger mot Daesh, och de har inget annat val än att fly, skriver al-Abadi på sitt officiella Twitterkonto.

Familjer försökte fly – dödades

Tidigare under dagen ombads de omkring 75 000 civila som fortfarande bor i Falluja att lämna området. De som inte hade möjlighet att göra det uppmanades att sätta upp vita flaggor utanför sina hem.

Vittnen uppger för Reuters ett tjugotal familjer försökte fly Falluja redan på lördagskvällen men att bara hälften av dem lyckades. Den andra hälften dödades av IS minor eller tillfångatogs av terrorsekten.

Blir komplicerat

Så sent som i förra veckan lyckades irakiska styrkor driva Islamiska staten ut ur staden Rutba, 380 kilometer väster om Bagdad. En dryg månad tidigare hade de gjort samma sak vid Eufrats floddal.

Nyhetsbyrån AP skriver att ett övertagande av Falluja kommer att bli mer komplicerat. Dels på grund av de många civila, dels på grund av IS starka ställning i staden.

Trots de senaste nederlagen kontrollerar IS fortfarande stora landområden norra och västra Irak.

Snabbkoll: Så kastades Irak in i kaos

Ständiga terrorbomber Otaliga bombdåd har skakat Irak sedan diktaturen föll. Minst 80 personer dog i det här bombdådet mot hotell Al-Hamra 2005.

2003 invaderades Irak av en USA-ledd koalition som avsatte diktatorn Saddam Hussein.

Efter val fick landet en ny, bräcklig regim där kurder, shiamuslimer och sunniter skulle dela på makten. I praktiken fick kurderna självstyre i landets norra delar, medan shiamuslimerna dominerade styret i resten av landet.

Sunniterna, som varit den mäktigaste gruppen under Saddam Husseins tid, diskriminerades.
Åren efter invasionen drabbades Irak av otaliga strider och terrorattacker, ofta med etniska motiv. När USA började dra tillbaka sina styrkor uppstod ett maktvakuum i landet.
  År 2006 bildades terrororganisationen Islamiska staten i Irak som attackerar amerikanska och irakiska styrkor och genomför terrordåd.
  I juni 2014 ryckte Islamiska staten fram och tog på kort tid över stora områden i Irak och Syrien, och utropade ett kalifat.
  Sedan dess pågår en kamp om områdena mellan IS och den irakiska armén samt kurdiska styrkor, stödda av ett antal länder. Terrorattacker är fortfarande vanliga.

LÄS OCKSÅ:
Så växte Islamiska staten fram
Irakexpert om IS: Så ska de krossas

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde

ANNONS