Så minns Sverige Castro

Publicerad 2016-11-26

Fidel Castros död väcker känslor.

För utrikesminister Margot Wallström var han ”historisk” – även om hon är starkt kritisk till hans styre.

”Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter har varit ett hinder för landets utveckling”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Fidel Castro tog makten efter ett gerillakrig 1959 då han etablerade en totalitär kommunistisk regim. Sedan dess har han i sina supportrars ögon varit en ikonisk revolutionsledare, medan hans kritiker såg honom som en hårdför diktator.

En av de få svenskar som träffat Fidel Castro är politikern och diplomaten Pierre Schori.

– Han kommer gå till historien som en latinamerikansk rebell, en latinamerikansk David mot Goliat, säger Schori.

Han berättar att Castro under mötet uttryckte en stor nyfikenhet över Sverige.

Bildt: ”Inrättade kommunistisk diktatur”

För utrikesminister Margot Wallström var Castro en ”historisk politisk ledare”.

”Kuba har under hans tid varit en viktig regional aktör. Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter har dock varit ett hinder för landets utveckling, något Sverige också har påtalat”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Nu hoppas Wallström att hans bror Rául Castro fortsätter riktningen mot ett öppnande mot omvärlden.

”Vi hoppas Kuba fortsätter på den inslagna vägen och genomför de politiska och ekonomiska reformer som krävs för att Kuba ska bli ett öppet, pluralistiskt samhälle där de mänskliga rättigheterna respekteras”.

Tidigare utrikesministern, Carl Bildt, är även han kritisk till Fidel Castros politiska gärning.

”Med sin revolution 1959 inrättade Fidel Castro en kommunistisk diktatur. Varken en politisk eller en ekonomisk förebild. Vila i frid”, twittrar han.

Ohly: Varit en viktig symbol

Lars Ohly, tidigare partiledare i Vänsterpartiet, kommer minnas ledaren som en stor ”inspirationskälla”.

– Det är verkligen en historisk personlighet som gått ur tiden, hans påverkan på tredje världen och på fattiga människors möjligheter att göra uppror på de som dominerat deras liv har varit enorm.

Den tidigare vänsterledaren har aldrig själv träffat Fidel Castro, men för honom har han varit en viktig symbol för ”möjligheten att frigöra sig från underordning och förtryck”.

– Han har genom sin gärning varit en inspirationskälla. Framförallt när det gäller att synliggöra västvärldens dominans över världen och hur det påverkat människors liv, säger han.

– Men samtidigt går det inte att värdera honom utan att ta hänsyn till att det kubanska samhället stelnade i sina former och inte öppnade sig vilket innebar ett förtryck i olika former. Att människor blev ofria istället för fria.

Vad kommer det här innebära för kommunismen i framtiden?

– Ingenting tror jag. Han har varit sjuk länge och inte har spelat sådan stor roll de senaste åren. Han spelar större roll som ikon och den rollen kommer han ha kvar även om han inte längre lever.

”Höll folket i kommunismens bojor”

Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för Moderaterna, möts av beskedet tidigt på lördagsmorgonen.

– Jag kommer att komma ihåg honom som revolutionens mästare. Han lyckades verkligen hålla sitt folk fånget i kommunismens bojor under många årtionden, säger han.

Han hade inte någon relation till Fidel Castro – och han ville inte heller ha det.

Nu hoppas han att kommunismen går ur tiden, även om han tror att hans död inte kommer påverka någonting.

– Han är ännu en av de kommunistiska revoltörerna som går ur tiden, och jag hoppas att kommunismen går ur tiden snart med sitt människoförtryck och sina massmord.