Äntligen kan Antoni spela trummor

Uppdaterad 2016-03-01 | Publicerad 2016-02-29

6-åringen saknade en hand - då fixade svenske Lars en protes med 3D

Antoni, 6, i Polen var ledsen för att han saknade sin ena hand.

Nu kan han äntligen spela trummor och greppa sina Super Mario-gubbar med två händer.

Tack vare Lars Hansson, 50, som tillverkat en handprotes hemma i Stockholm till Antoni – med sin 3D-skrivare.

Att födas utan en hand eller förlora en i krig innebär inte bara praktiska svårigheter. Det kan även skapa utanförskap hos barn som inte kan vara med och leka på samma villkor som andra barn.

För två år sedan bildades ett globalt nätverk för folk med 3D-skrivare hemma, som är villiga att skriva ut proteser till barn som saknar en hand och inte kan få hjälp på annat sätt. Via sajten Enabling the Future matchas barnen ihop med lämpliga tillverkare.

Proteserna tillverkas i en 3D-skrivare utifrån en modell som tagits fram av ortopeder. Modellen passar främst barn som har en handflata men saknar fingrar. De flesta har en medfödd missbildning men många proteser skickas även till krigshärjade områden.

– Det är proteser som är ganska enkla men som fungerar bättre än ingenting alls. Det är inte så att varje finger går att röra. Den är inte för finmotorik utan för att kunna greppa saker, berättar Lars Hansson, som är medlem i nätverket.

Hjältefiguren förebild

Hittills har han tillverkat fyra proteser med sin 3D-skrivare hemma i Stockholm – och på så sätt hjälpt fyra barn: Antoni Rudd, 6, i Polen, Zoe, 16, i England, Emily Jones, 11, i Wales och en palestinsk pojke i Israel.

Till sin stora glädje kan barnen välja färg och design. Och bäst av allt – utförande på protesen utifrån sin idol.

Sexårige Antoni visste precis vilken hans stora hjälte var: tv-spelsfiguren Super Mario. Lille Antoni blev därför överlycklig när han fick en Super Mario-hand i blått och rött.

– Han blev så glad för att han nu kan spela trummor, som han alltid drömt om, och hålla en leksak i varje hand, det var den stora grejen, berättar Lars Hansson.

För barnen innebär protesen att de kan göra alldagliga saker med sina kompisar som de inte tidigare kunde.

Gör stor skillnad

Emily  Jones, 11, i Wales föddes med en handstump utan fingrar. Hon berättar i ett inslag för det lokala tv-bolaget ITV vad den nya vänsterhanden betyder för henne.

– Den är verkligen bra att ha. Jag kan röra den upp och ned. Jag kan plocka upp saker som jag inte kunde när jag bara hade en hand.

Hon kan nu hoppa rep, dra ut en stol och trycka ned handbromsen på sin cykel. Hennes mamma Allison säger:

– Det har gjort en sådan stor skillnad i hennes liv att ha en hand som hon kan röra. Hon var verkligen blyg förut eftersom hennes hand var så liten. Hon brukade gömma handen ofta för att ingen skulle se den.

Emilys protes, i älsklingsfärgen lila, blev tyvärr för stor eftersom Lars fick fel mått. Nu ska han göra en ny till Emile, denna gång hudfärgad.

En handprotes tar en natt att "skriva ut" i en 3D-skrivare och fyra timmar att montera. Lars brukar även skicka med reservdelar, som extra "fingrar". Materialet kostar honom bara 200 kronor.

– Det är en sådan liten ansträngning som faktiskt kan göra stor skillnad för någon. Nu hoppas jag att vi blir fler, säger han.

Här kan du se tv-inslaget med Emily Jones, 11, i ITV.

Har du en 3D-skrivare och vill hjälpa ett barn med en handprotes? Gå in här:

www.enablingthefuture.org

Följ ämnen i artikeln