Flera döda i Haitiprotester

TT-AFP

Publicerad 2019-02-11

Demonstranter bygger barrikader på gatorna i Port-au-Prince, Haiti.

Flera personer har dödats i samband med protester i Haiti. Sedan i torsdags har haitier som kräver president Jovenel Moïses avgång fyllt huvudstaden Port-au-Princes gator.

En 14-årig pojke dödades och en man skottskadades på lördagen, och enligt polisen dödades minst två personer i torsdags, då tusentals människor tog sig ut på gatorna på uppmaning från oppositionsgrupper.

– I fyra dagar har människor varit ute på gatorna, och presidenten säger fortfarande ingenting. Det visar att han är inkompetent, säger demonstranten Louis-Paul Vlanel till AFP.

De senaste åren har Haiti plågats av en 15-procentig inflation och nyligen publicerades en rapport där fler än ett dussin före detta ministrar och höga tjänstemän pekades ut för att genom maktmissbruk och förfalskning under åren 2008–2016 ha förskingrat pengar från det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe, och därmed ligga bakom den ekonomiska krisen i landet.

I rapporten nämndes även ett företag som tidigare letts av nuvarande presidenten Moïse, uppgifter som inte ökat befolkningens förtroende för honom.

Haiti drabbades dessutom hårt av en katastrofal jordbävning 2010 och orkanen Matthew 2016.

Följ ämnen i artikeln